Boekenprogramma: Avifauna Zeelandica, Vogelaars nooit uitgevogeld en Verschenen of verdwenen

Eric Marteijn, Debby Doodeman en Ruud Foppen
Gespreksleiding: Rob Buiter

 

In het boekeprogramma besteden we aandacht aan recent verschenen vogelboeken. Wetenschapsjournalist Rob Buiter interviewt de auteurs van de Avifauna Zeelandica, Vogelaars nooit uitgevogeld en Verschenen of verdwenen

Avifauna Zeelandica

Een monumentaal tweedelig standaardwerk over de vogelrijke provincie met gedetailleerde en informatieve beschrijvingen van alle in Zeeland waargenomen vogelsoorten, rijk geïllustreerd met kaartjes en grafieken. Ook de vele in Zeeland waargenomen zeldzaamheden krijgen aandacht in woord en beeld. Talloze, vaak bijzondere foto’s van topfotografen, verfraaien de tekst.

Vogelaars (nooit) uitgevogeld

Wat zijn dat eigenlijk voor mensen, vogelaars? Welke type vogelaars zijn er? Waarom gaat iemand vogels kijken? Wat vinden ze er zo leuk aan? Hoe zien ze er uit? Dit unieke boek is het resultaat van een eigen onderzoek van vogelaar Debby Doodeman. Haar leven lang was ze al nieuwsgierig naar vogelaars. Ze besloot ze te ondervragen door middel van een vragenlijst. Ruim duizend deden er mee. Het boek 'Vogelaars (nooit) uitgevogeld' verschijnt naar verwachting in februari 2022.

Verschenen of verdwenen

In Nederland broeden ruim 250 vogelsoorten. Dat aantal lijkt van jaar op jaar misschien stabiel maar niets is minder waar. De vogelbevolking van ons land is namelijk continue in beweging. Dit boek geeft een chronologisch overzicht van 70 verschenen of verdwenen soorten sinds 1900, waaronder spectaculaire nieuwe soorten als grote zilverreiger, oehoe en zeearend. Naast nieuwkomers zijn er ook soorten verdwenen, zoals de griel en ortolaan. Vaak specialisten die het niet konden redden in het snel veranderende landschap.