foto: HvD

Aalscholvertelling geslaagd

In het weekend rond 12 januari vond de internationale telling plaats van Aalscholvers op gemeenschappelijke slaapplaatsen. Koud maar succesvol!

Door Olaf Klaassen, coördinator Slaapplaatsproject

In dat weekend vond de omslag plaats van zacht winterweer naar een pittige vorstperiode met soms sneeuw. Tijdens de telling zelf was het rustig en helder weer, ideaal om te tellen.

De Nederlandse tellers hebben hun beste beentje voorgezet. Op 324 slaapplaatsen zijn in totaal 28.000 Aalscholvers geteld. De verreweg grootste slaapplaats, op het eilandje De Kreupel in het IJsselmeer, telde ca. 10.000 ex. Andere grote slaapplaatsen lagen in Zuid-Holland, met 1605 ex. in het Quackjeswater en 1492 in het Brielse Meer. De aantallen in het binnenland waren over het algemeen wat lager dan verwacht.

Een groot succes dus, deze telling, en een groot compliment voor de vogelaars die koude handen en voeten trotseerden. Voor het eerst in tien jaar weer een compleet overzicht van Aalscholvers midden in de winter in ons land, tot in sommige stadsparken aan toe. Tellers die hun gegevens nog moeten insturen, worden opgeroepen dit snel te doen.