Aalscholvers Beulakerweide. Foto Han Damsté

Aalscholverslaapplaatstelling onder fraaie omstandigheden

Nu al kunnen we spreken van een succesvol slaapplaatstelweekend. In de meeste regio’s bleek het beloofde fraaie winterweer bewaarheid, en met tintelend frisse en kleurrijke avondluchten, en weinig tot geen wind was het op de meeste plekken aangenaam tellen.

Vooraf waren bijna alle 380 Aalscholverslaapplaatsen geclaimd, want zoveel zijn er de afgelopen jaren door de slaapplaatswaarnemers aan het licht gebracht! Op dit moment worden de nodige tellingen ingevoerd en het totaal loopt al over de 14.000 vogels, verdeeld over 230 slaapplaatsen. Daar zitten een paar forse slaapplaatsen tussen (1600 in Quakjeswater was een mooie verrassing), maar ook opvallend veel plekken met slechts enkele tot enkele tientallen vogels. Vergeleken met de internationale tellingen uit eerdere jaren lijken de aantallen eerder iets lager dan hoger uit te vallen, maar eigenlijk is het nog te vroeg om er iets over te zeggen.

Voor degenen die nog willen tellen, of op zoek willen naar nieuwe locaties: dat kan, want de telperiode loopt tot en met komende zondag 20 januari.