IJsduiker, nog bijna volledig in zomerkleed, Rhederlaag, Giesbeek, Gld, 30 okt '17 | Foto: Koos Dansen

Zo mooi zie je ze zelden

Vogelaar Mark Gal, woonachtig in Doesburg, maakte afgelopen zondag zijn bijna wekelijkse fietsrondje in de omgeving. Meestal rijdt hij dan ook naar de Rhederlaag bij Giesbeek, een grote plas waar in de winter met enige regelmaat zee-eenden of duikers gezien worden.

Vaak zijn het zeevogels die door een storm ver het binnenland in geblazen worden. Het was fraai licht dus met zijn telescoop kon hij vanaf diverse plekken een groot deel van de plas scannen. Met tegenlicht zag hij plots een duiker liggen niet eens zo ver van de kant. Het bleek een IJsduiker, en nog wel in grotendeels zomerkleed. Zo zie je ze niet of zeer zelden in ons land.

Meer informatie

Op www.waarneming.nl staan alle waarnemingen verzameld en is ook mooi te zien waar ze zoal op duiken. Eerder berichten we al over IJsduikers op ongewone plekken en ook in Sovon-Nieuws verscheen al een uitgebreider artikel over deze 'bakbeesten'.

IJsduiker zoekt nog een supporter

In de Vogelatlas is de IJsduiker nog niet gesponsord. Wie o wie geeft deze schitterende zeevogel een extra steuntje in de rug? Kijk op de Eindsprint van de Vogelatlas.