Foto: Loes van den Bremer

Zitten, staren, noteren

9 juni – 12.00 uur. Ik installeer me met mijn notitieboekje op het dijkje voor de kolonie Huiszwaluwen die ik dit jaar volg. Het is er een drukte van belang. Zwaluwen vliegen af en aan naar de nesten. Ik richt mijn kijker op de rechterkant van de gevel, terwijl de eerste steekvliegen om mijn hoofd beginnen te zoemen en het zonlicht fel steekt. Alles voor de wetenschap dan maar; in dit geval het nestonderzoek van het Jaar van de Huiszwaluw.

Door Albert de Jong

Het is mijn vijfde bezoek aan de kolonie. Voor het nestonderzoek kijk ik wekelijks wat er met de nesten in deze kolonie gebeurt. Gelukkig zijn de bewoners zo vriendelijk om me naar hun huis te laten staren. Ik heb in april met behulp van de brochure om hun toestemming gevraagd.

Hyperfocus

Na een minuut of tien staren door mijn verrekijker, merk ik dat ik mijn omgeving begin te vergeten. Het zijn de nesten, zwaluwen en mij. En mijn boekje natuurlijk, dat verontwaardigd ligt te ritselen in de wind.

Eifase

In de meeste nesten zie ik heel af en toe een kopje bij de ingang verschijnen. Soms verdwijnt er een tweede vogel in het nest. Om vervolgens na een paar ogenblikken weer een vogel uit het nest te zien vertrekken. Ik schat in dat het daar om een broedwissel gaat en noteer bij zo’n nest de eifase.

Onder nesten met jongen kun je weleens eischaaltjes vinden. De eieren zijn meestal spierwit, maar hebben om onbekende redenen soms ook bruine vlekjes. Foto: Albert de Jong 

Een flinke laag poep

Onder drie nesten zie ik -dankzij de plankjes eronder- een flink laag poep liggen. In die nesten moeten al wat oudere jongen zitten. Bij die nesten zie ik de oudervogels regelmatig komen voeren, waarbij ze hun kop niet eens zo ver het nest in steken. Ik krabbel N2 in mijn boekje.

Geen ingedutte seniorenwijk

Na zo'n anderhalf uur kijken heb ik de nestfase van 29 nesten kunnen noteren. Er loopt vanalles tegelijk in de kolonie. Er zijn nesten die worden afgebouwd, waar in wordt gebroed en waar al jongen in zitten. Het is bepaald geen ingedutte seniorenwijk, zo'n kolonie. En dat maakt me nu al weer nieuwsgierig naar het volgende bezoekuur. 

Deel ook je huiszwaluwverhaal! Stuur het, liefst met een passende foto, naar huiszwaluw@sovon.nl. Onze webredactie kijkt dan of we het kunnen plaatsen. Op het forum kun je al je verhalen, vragen en opmerkingen kwijt.