Kleine Mantelmeeuwen worden al jaren gevolgd met zenders. Foto: Harvey van Diek

Zenderonderzoek dingt naar Academische Jaarprijs

Wint het zenderonderzoek de race om de Academische Jaarprijs? Het project Vogel het Uit van de groep van prof. Willem Bouten hoort bij de laatste drie kanshebbers voor deze publieksprijs. Zijn team ontwikkelde een app waarmee je de route van gezenderde vogels kunt bekijken. Sovon moedigt alle vogelaars aan om op Vogel het Uit te stemmen.

Het team van Vogel het Uit wil met dit project belangstelling wekken voor het gedrag van vogels. Dankzij het baanbrekende onderzoek met GPS-loggers van deze onderzoeksgroep weten we veel meer over het gedrag van vogels. Denk bijvoorbeeld aan de voorkeur van bepaalde Kleine Mantelmeeuwen voor afvalkbakken in de stad of voor vis achter de kotters op de Waddenzee. Of aan de interessante gegevens over de trek van verschillende roofvogelsoorten.

Met de mobiele app wil het team het publiek laten meekijken en meehelpen met het onderzoek. De routes van gezenderde vogels zijn te bekijken en je kunt zo precies nagaan waar de vogel zich bevond. Ben je er in de buurt of zie je de vogel? Dan kun je meteen een foto opsturen.

Stem op het zenderonderzoek

Sovon moedigt alle vogelaars aan om te stemmen op Vogel het Uit. Dat kan tot 23 oktober op de website van de Academische Jaarprijs