Foto: Pieter Winkel

Zelf Spreeuwen volgen

Het Jaar van de Spreeuw is inmiddels in volle gang. Vorige week zijn de eerste 50 nestkasten verspreid. Veel deelnemers van het onderzoek hebben de kast met camera inmiddels geïnstalleerd. Zelf een spreeuwenkast maken of kopen en een camera installeren kan natuurlijk ook. Volg je eigen kast in het Jaar van de Spreeuw en laat ons weten wat er gebeurt.

Vorige week installeerden de eerste deelnemers de nestkasten met camera's. Trappen werden tegen bomen gezet, snoertjes werden aangesloten en natuurlijk hoopten ze op een eerste inspectie van een Spreeuw. Deelnemer Joop van Ardenne meldde dat hij twintig minuten nadat hij de kast ophing al een Spreeuw boven de kast zag zingen. We hopen natuurlijk dat alle kasten bezet zullen raken.

Zelf een kast maken

De heer Ad Smulders stuurde ons een bouwtekening met zijn eigen ontwerp van een kast. Hij schreef dat hij 13 van zulke kasten heeft opgehangen en dat ze jaarlijks bijna allemaal bezet zijn. Wil je zelf een kast maken? Dan kun je deze tekening gebruiken. Een handige knutselaar kan er zelf een infraroodcameraatje in bouwen. Vervolgens kun je een spreeuwenbroedsel volgen en de resultaten bijhouden met behulp van deze leeftijdenkaart en digitaal invoeren via nestkaart.sovon.nl

Spreeuwen broeden vaak dicht bij elkaar, maar of alle kasten van deze paal in Denemarken bezet zijn geraakt?

Paal met nestkasten in open gebied, Denemarken.Foto: Peter Bleijenberg

Wil je op de hoogte blijven van het nieuws rondom Jaar van de Spreeuw? Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief »