Senegalpapegaai - foto: Roy Slaterus

Zeldzame papegaaien in Nederland

Wist je dat er in Nederland al 37 soorten papegaaien in het wild hebben rondgevlogen? In een nieuw nummer van Kijk op exoten wijdt André van Kleunen er een artikel aan. De meeste soorten broeden in Nederland echter niet buiten hun kooi.

In ons land zijn in totaal ooit 37 soorten papegaai-achtigen waargenomen. Het betreft hier allemaal exotische verschijningen, want van nature komen deze vogelsoorten niet voor in Nederland. De bekendste van deze lijst zijn de Halsbandparkiet, Grote Alexanderparkiet en Monniksparkiet. André van Kleunen, ecoloog bij Sovon, maakte een overzicht voor de nieuwsbrief Kijk op exoten (16)

Verder in deze nieuwsbrief o.a.:

  • Exotische eekhoorns
  • Amerikaanse brulkikker
  • Karpers

Het Nederlands Expertise Centrum Exoten (NEC-E)

Sovon is partner in het Nederlands Expertise Centrum Exoten dat alle kennis bundelt over exoten. Het doel is om beleidsmakers en terreinbeheerders te kunnen adviseren over beheerstrategieën. Daarbij is er zowel aandacht voor soortgerichte bestrijding van invasieve exoten als voor systeemgerichte maatregelen in water- en natuurgebieden, waarmee invasies van exoten worden voorkomen.