Foto: Harvey van Diek

Zacht winterweer, vogels van slag?

Record na record wordt dagelijks gebroken tijdens dit bijzonder zachte begin van het nieuwe jaar. Met temperaturen in de dubbele cijfers ben je op menige voorjaarsdag al dik tevreden. Raken de vogels van slag?

De meeste niet, maar sommige wel, zo lijkt het. Dat de Grote Bonte Spechten ruzies met veel kabaal uitvechten, is niet zo vreemd. Het hoort bij de opspelende territoriumdriften die gestimuleerd worden door hoge temperaturen; als het ijskoud is kun je je tijd immers beter besteden aan voedsel zoeken. Zingende Boomklevers, Grote Lijsters en Roodborsten: het laat zien dat deze soorten het naar hun zin hebben, maar het is niet abnormaal voor de tijd van het jaar. Als de temperaturen zakken zullen deze soorten weer wat stiller zijn.

Een enkele vogel reageert wat enthousiaster. Op het Amsterdams Vogelnet meldt Willem van der Waal nestbouw van een Knobbelzwaan in het Droogdok. Eerste Kerstdag was de broedende vogel even van het nest en konden de eieren geteld worden: vijf. Hij voegde er fijntjes aan toe dat de vogels dat dons nog kunnen gebruiken als de voor volgende week voorspelde vorstperiode inderdaad doorzet.