Foto: René van Rossum (trektellen.nl)

Wwwoessjjj....Spreeuwen!

Indrukwekkend: een front trekkende Spreeuwen. Dicht op elkaar, bij tegenwind de contouren van het landschap volgend, supersnel. Vleugelgeruis, en weg zijn ze weer.

Gisteren, 31 oktober 2013, hadden de tellers op De Vulkaan in Den Haag het er maar druk mee. Ze noteerden 180.000 trekkende Spreeuwen. Een aantal dat binnenlandse trektellers alleen in hun meest onrustige dromen zien. Want bij tegenwind kanaliseert de trekstroom van Spreeuwen - en vele andere soorten - nergens zo spectaculair als langs de (vooral Zuid-Hollandse) kust, met het IJsselmeergebied als goede tweede. De tellers in Katwijk, waar de foto genomen is, kunnen er van meepraten.

Een fenomeen dat al 70 jaar geleden uitmuntend beschreven werd in het boekje Vogels onderweg van Luuk Tinbergen. Nog altijd goed leesbaar dankzij de levendige beschrijvingen die de kennis van toen goed samenvatten. Met prachtige tekeningen, die een grote veldervaring verraden, als bonus.

Die 180.000 Spreeuwen zijn trouwens niet eens een record. Volgens de database van trektellen.nl zijn er enkele malen zelfs nog grotere aantallen gezien...