Wie scoort de eerste koekoek?

In dit Jaar van de Koekoek wachten we met smart op de eerste koekoek aan de horizon. Het voorjaar begint namelijk pas echt als de koekoeken in het land zijn. Maar wie ziet de eerste koekoek van 2017? De eerste waarnemer wint een mooie prijs. Net als degene die van te voren de datum goed heeft geraden.

In 2011 werd de eerste koekoek in Nederland gemeld op Waarneming.nl gemeld op 25 maart. In 2015 op 4 april. En vorig jaar op 27 maart. Steevast ligt de eerste waarneming rond 1 april. Dit jaar maken Sovon Vogelonderzoek, Waarneming.nl en Vogelbescherming Nederland er vanwege het Jaar van de Koekoek een wedstrijd van. Wie ziet de eerste koekoek?

De waarnemer van de eerste koekoek krijgt dit jaar een prachtige prijs: het fenomenale kijk- en leesboek Koekoek, beeld van een onverwachte gast van Oldrich Mikulica. Een aanwinst in de boekenkast van elke vogelaar en een must voor liefhebbers van de koekoek. Dus doe mee in de zoektocht naar de eerste koekoek en maak kans op dit fraaie boek.

Foto of geluidsopname als bewijs

Maar we maken het je niet gemakkelijk. Met alleen een melding op Waarneming.nl ben je er niet. Het moet een door foto of geluidsopname bevestigde waarneming zijn. En dat valt bij een koekoek lang niet altijd mee. Kijk bij het onderstaande staatje maar eens naar de eerste geclaimde waarneming van een koekoek op Waarneming.nl en de eerste bevestigde waarneming met foto of geluid. Daar zit soms meer dan een week tussen.

Hoe dan ook: een deskundige jury van medewerkers van Sovon, Waarneming.nl en Vogelbescherming zal alle waarnemingen toetsen en de foto’s en geluidopnames onder de loep leggen en een winnaar uitroepen. Koekoeken, komt u maar!

Wanneer denk jij dat de eerste Koekoek zich meldt?

Je maakt ook nog op een andere manier kans op dit boek. Doe een gok wanneer de eerste Koekoek zich officieel meldt. Degene die er het dichtstbij zit, ontvangt eveneens het boek! 

Jaar Eerste geclaimde waarneming Eerste waarneming met bewijs
2011 25 maart 8 april (met foto)
2012 25 maart 6 april (met foto)
2013 5 april 13 april (met foto)
2014 30 maart 4 april (met geluidsopname)
2015 4 april 10 april (met foto)
2016 27 maart 3 april (met geluidsopname)

 

Eerste waarnemingen ingevoerd op Waarneming.nl