Werk aan je vogelvaardigheden

Merels met mos in hun snavel, een zingende Blauwborst in de vroege ochtend, een roepende Tjiftjaf. Het is duidelijk weer voorjaar. Hoogste tijd dus voor vogeltellers om het veld in te gaan.

Wil je goed voorbereid aan het seizoen beginnen? Neem dan een kijkje naar het aanbod van online cursussen voor vogeltellers en -liefhebbers. Al onze workshops zijn te bekijken op Youtube en hebben een lengte tussen de drie en vijf kwartier.

 

Herkenning in het veld

Lastige vogelgeluiden

Is het een Zwartkop of een Tuinfluiter? En mauwt daar een Buizerd, of is het toch een Gaai? Veel vogelsoorten zijn op zang lastig uit elkaar te houden. In drie workshops behandelt vogelgeluidenexpert Joost van Bruggen de geluiden van een aantal lastige duo’s en trio's. Jan Schoppers behandelt in zijn workshop de tien meest voorkomende vogels in steden en dorpen.

Hoe determineer je jonge grote meeuwen?

De grote meeuwensoorten zijn voor veel vogelaars een uitdaging. Vooral de jonge individuen van de Zilvermeeuw, Grote en Kleine Mantelmeeuw, Pontische Meeuw en Geelpootmeeuw zijn lastig van elkaar te onderscheiden. In twee workshops leer je onder leiding van Albert de Jong en Merijn Loeve de visuele kenmerken van eerste kalenderjaar en tweede kalenderjaar meeuwen te onderscheiden. 

Tellingen

Broedvogeltellingen (BMP)

In deze opfriscursus geven we in vogelvlucht informatie over wat er komt kijken bij het uitvoeren van tellingen van broedvogels voor BMP. Tel je al voor BMP en wil je je activiteiten uitbreiden? In korte instructievideo’s laten we je ook zien hoe je de begrenzingen van je BMP-gebied kunt aanpassen, of hoe je een medeteller aan je telgebied toevoegt.

Andere telprojecten

Ook in andere telprojecten kun je dit voorjaar actief zijn. Voor de tellingen van Slaapplaatsen, Watervogels, LiveAtlas en MUS kun je een introductieworkshop volgen.

Voor twee van onze telprojecten zijn ook uitgebreide e-learnings te volgen: de online MUS-cursus en de Watervogelcursus. Leer op je eigen moment vaardigheden om aan de slag te gaan voor deze projecten. Van herkenning tot en met de verwerking van de gegevens. Kijk op cursus.sovon.nl voor meer informatie.

Digitale invoer in het veld

Avimap

De app Avimap is dé app voor het invoeren van je tellingen in het veld. In deze workshops vertelt Gerard Troost over de uitgebreide mogelijkheden van de app:

AviNest en Nestkaarten

Met de app AviNest kun je in het veld snel en eenvoudig je nestwaarnemingen invoeren. Frank Majoor legt in deze workshop uit welke mogelijkheden er allemaal zijn.