Kokmeeuw met kleurring. Foto: Mars Muusse

Website submit.cr-birding.org groeit

submit.cr-birding.org groeit gestaag. Deze website om vogels met kleurringen te melden bestaat nu vier jaar. Al meer dan 50 projecten zijn aangesloten, waaronder ringprogramma’s van kustbroedvogels zoals de Kluut en Bontbekplevier. Aflezers van kleurringen weten de website steeds vaker te vinden.

De website submit.cr-birding.org is dé plek om kleurring-aflezingen te melden. Voor fanatieke aflezers is het ideaal: één centrale plek om waarnemingen te kunnen melden. En ook voor de onderzoekers is het handig, omdat het veel administratietijd bespaart. De website is de afgelopen vier jaar steeds verder ontwikkeld door Sovon, het Vogeltrekstation en Dirk Raes. 

Aangesloten projecten

Op dit moment zijn er 56 projecten aangesloten. Van weidevogels als Kievit en Wulp tot Groningse stadsduiven. Je kunt er Scholeksters met kleurringen melden, maar ook veel andere kustbroedvogels die in het kader van het programma Wij en Wadvogels worden geringd. Inmiddels zijn ook de eerste buitenlandse projecten aangesloten: een Kroatisch ringproject van Kokmeeuwen (Luka Jurinovic) en de grote meeuwen van het Vlaamse Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Steeds meer meldingen

In het afgelopen jaar werden gemiddeld 150 meldingen per dag gedaan via de website. Dat komt neer op meer dan 50.000 aflezingen in één jaar. Vooral Scholeksters, Kokmeeuwen en Grote Sterns worden veelvuldig doorgegeven.

Koppeling app BirdRing en de website

Waarnemers kunnen hun aflezingen ook meteen in het veld melden via de app BirdRing. Deze app is voor zowel Android als iOS beschikbaar en invoeringen worden automatisch bij het juiste project gemeld, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt. Eenmaal ingevoerd en geüpload, kan de waarnemer de historie van de vogel zelfs direct in de app zien. Onderzoekers kunnen de gegevens meteen controleren en waarnemers kunnen hun aflezingen via de website terugzien en eventueel downloaden of foto’s toevoegen.

Aansluiten als projecteigenaar

De organisaties achter de website zijn blij dat er steeds meer onderzoekers met hun projecten meedoen. De onderzoeksgegevens worden daardoor veilig en langdurig opgeslagen en de gebruiksrechten worden goed gewaarborgd. Voor de vogelaars die een kleurring aflezen en willen melden is het fijn dat ze waarnemingen meteen via BirdRing en submit.cr-birding.org kunnen verwerken. Onderzoekers die aansluiten overwegen, kunnen zich melden via project@cr-birding.org.

Er worden steeds meer kleurringen afgelezen. Foto: Mars Muusse