Grote Zaagbek in 2020 als nieuwe broedvogel, wie weet? | Foto: Harvey van Diek

Wat brengt 2020?

De kruitdampen van het oudjaar zijn opgetrokken en het nieuwe jaar is begonnen. Wat zal 2020 op vogelgebied brengen?

Is de rek bij de explosieve groei van de Cettis's Zanger er dan eindelijk uit, of stijgen de aantallen verder door? En wanneer wordt de groei van het aantal Middelste Bonte Spechten tot staan gebracht? Hoe keren de Afrikagangers terug uit hun overwinteringsgebieden? Stijgt het aantal territoria van Oehoe, Kraanvogel en Zeearend verder in 2020? Maar ook, hoe zal het soorten die het lastig hebben in ons land, vergaan? Patrijzen, Veldleeuwerik, Kwartelkoning. Kunnen we dit voorjaar nog wel genieten van het gekoer van de Zomertortel? Profiteert de IJsvogel van de zachte winter?

Nieuwe broedvogels?

Ook altijd leuk aan het begin van het jaar: kunnen we nog nieuwe broedvogels verwachten? Vorig jaar werden we natuurlijk blij verrast met een bijzonder broedgeval van IJseenden op de Marker Wadden, maar wat zit er dit jaar in het vat? Krijgt de Slangenarend eindelijk voet aan de grond? Zwarte Ibis, Zwarte Ooievaar of bijv. Grote Zaagbek als nieuwe broedvogel? Het zou zomaar kunnen. Wie vindt die eerste kleine populatie van de Dwerguil?

Vanuit het Sovon-kantoor kunnen we alleen maar zeggen: blijven tellen, hou oren en ogen open en maak er een geweldig (vogel)jaar van!