De Franse Zwarte Ooievaar in polder Cabauw, Utrecht. Foto: Arjan Boele

Waar komt die trekvogel vandaan?

Niet alleen Visarenden worden uitgerust met kleurringen. Ook veel andere (grote) vogelsoorten worden geringd vanwege onderzoek. Deze week werden er een paar interessante aflezingen gedaan, die het uitzwerfgedrag van soorten ontrafelen. Een kleine bloemlezing.

Grote Zilverreiger

Ringer Roland-Jan Buijs meldde op 13 september dat de eerste van de 8 geringde jonge Grote Zilverreigers was teruggemeld buiten de broedkolonie van het Krammer-Volkerak. De vogel liep rond in Oost-Vlaanderen, België. Het is een spannende vraag waar deze Nederlandse zilverreigers dit najaar naartoe zwerven. Minstens zo bijzonder was de derde melding ooit van een geringde Grote Zilverreiger uit Wit-Rusland. Op Texel zag Klaas de Jong zag de jonge vogel, die op 22 mei in het Krasnolobodskoe water reservoir was geringd. 

Zwarte Ooievaar

Arjan Boele meldde op 12 september een geringde Zwarte Ooievaar in een groep van 20 Ooievaars (met 7! geringde) nabij Lopik. De jonge Zwarte Ooievaar bleek op 3 juni 2016 net ten noorden van het Franse stadje Reims te zijn geringd op het nest. Op 31 augustus zag Bart-Jan Prak de vogel al in Drenthe. Blijkbaar zwerft deze vogel een beetje rond in plaats van naar Afrika te gaan. Of gaat dat toch gebeuren? Hoogstwaarschijnlijk dezelfde groep Ooievaars met de Zwarte ertussen trok namelijk later die dag over de Biesbosch naar het zuidwesten (Thomas van der Es). De geringde witte Ooievaars kwamen uit Drenthe (3), Overijssel (2), Friesland (1) en Gelderland (1). 

Zeearend en Visarend

Via de mail en via Facebookgroepen over de Zeearend en Visarend in Nederland druppelen ook meldingen binnen. Van Visarend betreft het vooral Duitse vogels, die net als bijna alle andere soorten via CR-birding kunnen worden opgezocht en gemeld. Zeearenden kunnen meteen gemeld en bekeken worden op de CR-birding submit website.