Foto: Ruud Bouwman (trektellen.nl)

Vroege kolganzenaankomst zet door

Enkele dagen geleden maakten we melding van een vroege aankomst van Kolganzen dit jaar. Ze zijn daarna nog massaler binnengevallen.

Gisteren, 30 september, telden de trektellers 160.000 Kolganzen. En dat voor een doordeweekse dag, wanneer veel telposten niet bezet (kunnen) zijn!

De meeste trek werd geconstateerd in het midden en noordoosten van het land, zo blijkt uit de gegevens ingevoerd op trektellen.nl. Verschillende telposten zagen meer dan 10.000 Kolganzen langskomen, waaronder de Lemelerberg (Salland), Dwingelderveld (Drenthe) en de IJmeerdijk (Almere). Het hoogste aantal, ruim 27.000 ex., werd genoteerd bij de Ketelbrug.

Dat de eerste Kolganzen in september aankomen, past binnen de tendens van de afgelopen decennia: ze komen steeds vroeger in ons land aan (maar blijven in het voorjaar niet langer hangen). Dat er echter op de valreep van september al zo'n grote aantallen komen binnenvallen, is bijzonder. De heldere weersomstandigheden, met een gunstige rugwind, maakten het blijkbaar aantrekkelijk om massaal op de wieken te gaan.

Ook nu nog zijn er overigens veel Kolganzen in de lucht. Soms gemengd met (Toendra)rietganzen, en ook die zijn daarmee vroeg dit jaar.