Frank Saris, oud-directeur van Sovon, promoveert | Foto: Harvey van Diek

Voormalig Sovondirecteur Frank Saris gepromoveerd

Op donderdag 26 april jl. promoveerde Frank Saris aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Hij deed dat met een proefschrift over het leven en werk van Victor Westhoff, dé natuurbeschermer van de tweede helft van de twintigste eeuw.

Frank Saris is oud-directeur van Sovon en behept met een scherp historisch besef inzake de Nederlandse natuurbescherming. Na zijn terugtreden als directeur van Sovon stortte hij zich onder andere op historische archieven met o.a. duizenden briefwisselingen en interviewde vele ‘oudgedienden’ die Westhoff gekend hebben. Het resulteerde na zeven jaar tijd in een kloek proefschrift en bijbehorende promotie. Tegelijkertijd is een publieksversie van de thematische biografie beschikbaar met vele fraaie historische afbeeldingen.  

Wie was Victor Westhoff?

Westhoff (1916-2001) was een Nederlands bioloog en natuurbeschermer. Als geen ander bracht hij na de oorlog een doorbraak teweeg in het denken over natuurbescherming en natuurbeheer. Hij was pionier en koploper in uiteenlopende vakgebieden als plantensociologie, vegetatiekunde en natuurbehoud en schreef invloedrijke boeken over planten in het Nederlandse landschap. Als autoriteit op het terrein van de natuurbescherming zijn de denkbeelden van Westhoff over het ingrijpen van de mens in zijn omgeving nog steeds van groot belang.

Halfnatuurlijke landschappen

Westhoff legde uit dat de natuurwaarden in Nederland vooral gebonden zijn aan bepaalde oude vormen van agrarisch beheer. Hierbij ontstaan zogenaamde halfnatuurlijke gemeenschappen en daar worden de zeldzaamheden in gevonden. Natuurbeheer dient dat oude agrarische beheer na te bootsen om de halfnatuurlijke gemeenschappen in stand te houden.

Wilde Planten

In 1969 publiceerde Westhoff met Hanneke den Held het boek Plantengemeenschappen in Nederland. Vanaf 1970 verscheen zijn driedelig werk Wilde Planten, dat een uitvoerige beschrijving geeft van vegetaties en planten in Nederlandse landschappen. Hiervan werden er meer dan 100.000 verkocht.

Boek Natuurbescherming als hartstocht

Het leven van Westhoff speelde zich af langs een aantal thema’s in de geschiedenis van de natuurbescherming.  Maar wie was Victor Westhoff en wat is zijn invloed geweest op de Nederlandse natuurbescherming? Of hadden de ontwikkelingen in de natuurbescherming vooral invloed op Westhoff? Hoe dan ook, de paralellen zijn opvallend.

Victor Westhoff was een uniek mens van wie tot op heden nog geen biografie was verschenen. Die omissie vult Natuurbescherming als hartstocht op. Een 'must have' voor iedereen die zich interesseert voor de geschiedenis van de Nederlandsche natuurbescherming én voor de belangrijkste natuurbeschermer van de tweede helft van de twintigste eeuw.

Natuurbescherming als hartstocht is verschenen bij ISVW Uitgevers en beslaat 424 pagina’s. Het boek is voor € 39,95 te koop in de boekhandel, maar kost voor de Sovon-leden en vrijwilligers slechts € 34,95 in de webwinkel.

Vroege Vogels

In de uitzending van 29 april was Frank Saris uitgebreid aan het woord over Victor Westhoff in het radioprogramma Vroege Vogels. Beluister het fragment terug.