Voor het eerst op de Landelijke Dag

De meeste bezoekers van de Landelijke Dag komen ieder jaar weer terug. Circa 20% komen echter voor het eerst. Net als Sovon-stagiair Rick van der Kraats. Hoe heeft hij de dag ervaren? 

Door Rick van der Kraats (stagiair Sovon)

Ondanks het feit dat ik Sovon al kende en de Landelijke Dag al jaren achter elkaar door wordt georganiseerd, was ik dit jaar voor het eerst aanwezig. Naast dat ik genoeg ruimte kreeg om te kunnen zien wat deze dag bood, kreeg ik ook verschillende taken. Zo stond ik voor school bij een stand, legde ik de dag op beeld vast en liet ik zoveel mogelijk jonge bezoekers enquêtes te laten invullen..

Fotografie

Om 8:30 was ik ter plekke, wachtend met een klasgenote tot onze docent en medemensen voor de stand kwamen. Uiteindelijk was iedereen er, op de docent na; hij kwam pas om 10:00. Omdat onze docent alle spullen bij zich heeft, konden wij nog niets doen. Ik besloot daarom alvast wat foto’s te maken.

Landelijke Dag | Fotograaf Rick van der Kraats Landelijke Dag | Fotograaf Rick van der Kraats

Al heel snel kwam ik een bekende uit de natuurfotografiewereld tegen, Jurgen Sloots. Bekend werk van hem zijn o.a. Nature Talks, Nature Photo Portal en Nature Photographer of the Year Photo Contest.

De sfeer zat er goed in. Het aantal bezoekers bleef maar groeien, mensen spraken elkaar weer sinds lange tijd.

Doolhof

Veel mensen beschouwen de Reehorst als één groot doolhof. En dat is niet zo vreemd; het is zeer onoverzichtelijk en je raakt er dan ook snel de weg kwijt. Onlangs werd er in de Reehorst het evenement Nature Talks georganiseerd; een groot natuurfotografiefestival. Nadat ik daar een weekend heb 'uitgehangen' (en heb gepresenteerd) wist ik nu nog een beetje de weg. Dat was wel zo fijn!

Stand

Rond een uurtje of 10 was onze stand gereed. Hier stond ik samen met schoolgenoten voor Aeres MBO Ede van de opleiding Toegepaste Biologie. Helaas was er gedurende de dag weinig bekijks, maar dat geeft ruimte voor verbetering!

Af en toe liep ik een rondje om bij andere stands te kijken. Er stonden er namelijk veel, en wat was de variatie was groot! Erg leuk, en dat vonden de bezoekers ook, blijkt uit ingevulde enquêtes.

Jonge bezoekers

Naast het fotograferen vroeg ik jonge bezoekers enquêtes in te vullen over de Landelijke Dag. Zo raakte ik enige keren aan de praat, en had ik helaas niet de mogelijkheid om een lezing te gaan bijwonen. Wel heb ik goede verhalen over de lezingen gehoord. Uit de ingevulde enquêtes (op blad) bleek 75% van de mensen de lezingen het leukst van de dag te vinden!

Netwerken

Het was een gezellige dag. Veel gezien, lekker bijgepraat, en voor veel mensen leek het me ook een waardevolle dag; met zoveel organisaties bij elkaar valt er altijd goed contacten/gegevens uit te wisselen voor elkaars netwerken.

Rick van der Kraats is eerstejaars MBO-student Toegepaste Biologie (Aeres).