Spectaculaire wespendieventrek boven het Montferland. Foto: Edwin Witter

Vogeltrek, najaarstellingen en de eerste Gelderse Vogelaarsdag!

Het begin van het najaar, eigenlijk is het nog zomer, blijft prachtig en we hebben alweer leuke trek gehad. Zoals zondag 25 september en de maandag daarna de supertrek van Wespendieven. De aankondiging van een hopelijk mooi najaar.

Door Jan Schoppers, Sovon-ambassadeur Gelderland

Ik had de Wespendieven een paar dagen ervoor al voorspeld, maar op de zondag kwam de wind uit oost met slechts kracht 1-2. Dat wordt hem niet vandaag, dacht ik. Gelukkig was de teller van dienst toch naar de telpost Eltenberg getogen en de rest is geschiedenis.

Voorspellen is één, maar of het uitkomt is twee. De tweede 100+dag in 17 jaar van Elten, dus dat is weer acht jaar doortellen. Gelukkig is niet alles in statistische modellen te pakken en gaan we voortvarend door naar een andere verrassing, groot of klein. Ik kan voorlopig nog nagenieten via het filmpje van een flinke groep Wespendieven dat Edwin Witter maakte en er heel spectaculair uitziet.

Tellen in het najaar

De najaarstellingen beginnen weer, zoals de watervogel- en slaapplaatstelling. September is vaak een mooie maand met veel soorten, de zomervogels die vertrekken en de wintervogels die arriveren. Onze website, Facebook en Twitter houden je dagelijks op de hoogte van de laatste (gewone) nieuwtjes.

Gelderse Vogelaarsdag

Ook ben ik blij met de aankondiging van de eerste Gelderse Vogelaarsdag die op 28 september plaatsvind in Lintelo bij Aalten. We zijn te gast bij de 40 jarige Vogelwerkgroep ZO-Achterhoek, die een mooi programma heeft samengesteld. Zie de aankondiging voor het programma van de eerste Gelderse Vogelaarsdag. Ik hoop jullie daar te verwelkomen.

Veel plezier in het veld en laat me weten wat je boeit.

Contact

Jan Schoppers,