Het kunnen zien van vogels rondom je huis heeft een positieve uitwerking op je mentale gezondheid. Foto Rene van Rossum

Vogels kijken dichtbij huis maakt mensen gelukkig

Vrijwilligers van Sovon wisten dit natuurlijk allang, maar nu is het wetenschappelijk aangetoond: hoe meer vogels mensen in hun wijk zien, hoe meer ontspannen ze zich voelen.

Mensen die in wijken wonen met veel vogels, struiken en bomen hebben minder last van depressieve gevoelens, angst en stress dan inwoners van minder groene buurten. Dat blijkt uit een onderzoek van Britse en Australische wetenschappers dat onlangs is gepubliceerd in het tijdschrift Bioscience.

De onderzoekers hebben bijna 300 mensen van verschillende leeftijden, inkomens en etniciteit vergeleken. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die vogels en groen konden zien rondom hun huis mentale voordelen hadden ten opzichte van mensen in minder groene wijken.

Hoe meer vogels, hoe gelukkiger

Opvallend daarbij was dat de mate van ervaren angst en stress gerelateerd was aan het aantal vogels dat mensen zagen. Hoe meer vogels mensen konden zien rondom hun huis, hoe hoger hun mentale gezondheidsscore. Welke soorten vogels werden waargenomen, maakte daarbij geen verschil.

Welzijn stedelijke omgeving

De studie laat volgens wetenschapper Daniel Cox, die het onderzoek leidde, zien dat er specifieke sleutelcomponenten in de natuur zijn die een belangrijke rol spelen in ons welzijn. Vogels rond ons huis en natuur in het algemeen, zijn belangrijk voor ons welzijn en kunnen de gezondheid en het woonplezier in stedelijke omgevingen verhogen.

Het positieve verband tussen vogels, struiken en groen, werd gevonden ongeacht inkomen, leeftijd en andere sociaal demografische factoren. Vogels kijken maakt mensen meer ontspannen en verbonden met de natuur.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Exeter, de British Trust for Ornithology (BTO) en de universiteit van Queensland