Aert Schouman (1710-1792), Oranje rotshaan en een ijsvogel (na 1730-voor 1792), tekening. © Teylers Museum, Haarlem

Vogelpracht

Van 17 juli 2021 t/m 9 januari 2022 is er een prachtige vogeltentoonstelling in Teylers Museum te Haarlem. Sovon en Vogelbescherming werkten mee bij de samenstelling. Een absolute aanrader om af te reizen naar Haarlem; bovendien kunnen leden met korting naar binnen.

Vogels worden al eeuwenlang bestudeerd, afgebeeld en beschreven. De collectie vogelstudies in Teylers Museum is groot en bijzonder: de bibliotheek herbergt zeldzame boeken en de kunstcollectie bevat prachtige vogeltekeningen. Vogelpracht neemt een vlucht door de mooiste vogelafbeeldingen uit de collectie. De tentoonstelling laat je niet alleen kennismaken met de schoonheid en de rijkdom van de vogelwereld, maar toont ook de veranderde biodiversiteit ten opzichte van 200 jaar geleden.

The Birds of America

In de 19e eeuw gaan onderzoekers voor het eerst zelf de natuur in om vogels te bestuderen. Een belangrijk voorbeeld is The Birds of America, dat vanaf 1827 verschijnt en grote invloed krijgt op de manier waarop vogels worden bestudeerd en afgebeeld. Dit topstuk uit de tentoonstelling toont levensechte vogels die zo van het papier lijken te kunnen vliegen. Het boek is met 435 handgekleurde platen een van de grootste en kostbaarste publicaties ooit. Vogelonderzoeker en kunstenaar John James Audubon (1785-1851) zorgde hiermee voor vernieuwing, maar in de tentoonstelling is er ook aandacht voor zijn omgeving en voor zijn schaduwzijden, zoals de relatie met slavernij en verdenkingen van fraude.

Activiteiten voor families

Naast dat er veel te zien is, is er ook veel te doen. Zo kunnen bezoekers in de huid van een vogelwaarnemer stappen, kun je op zoek naar verschillen in de vogelwereld vroeger en nu en kun je groepen vogels schatten. Gesneden koek voor vogeltellers natuurlijk, maar zo kan gerust het hele gezin of de kleinkinderen mee naar Haarlem.

Overal vogels

In zowel de Tentoonstellingszaal als het Boekenkabinet zijn fraaie vogelafbeeldingen te zien, uit publicaties van Buffon, Gould, Catesby, Le Vaillant en Nozeman, maar ook kleurrijke tekeningen van Schouman en Van Trigt. De bladzijden van de vijf banden van The Birds of America worden gedurende de tentoonstelling wekelijks omgeslagen. Opgezette vogels van Naturalis completeren de vogelpracht en de Haarlemse taxidermisten Darwin, Sinke & Van Tongeren maakten een nieuw werk voor de tentoonstelling, geïnspireerd door de iconische flamingo uit The Birds of America.

Korting voor leden

Ben je lid van Sovon? Dan kun je profiteren van € 2,50 ledenkorting op de toegangsprijs. Gebruik hiervoor de kortingscode die je in Sovon-Nieuws kunt vinden.

 

Afbeelding hierboven: American Flamingo, uit: John James Audubon (1785-1851), The Birds of America (1827-1838). © Teylers Museum, Haarlem