Logo app 'Vogel het Uit'

Vogel het Uit wint Academische Jaarprijs 2013

Na een spannende race ging de Academische Jaarprijs gisterenavond naar Vogel het Uit. Sovon feliciteert het team van de Universiteit van Amsterdam met deze mooie opsteker. Vogel het Uit is een project dat een app ontwikkelt om gezenderde vogels te volgen.

Het team van Judy Shamoun-Baranes en Willem Bouten bedacht een app om hun gezenderde vogels te volgen: Vogel het Uit. Met deze app streden ze mee in de race voor de Academische Jaarprijs. De app is bedoeld om gegevens van gezenderde vogels te verzamelen. De GPS-zenders op meeuwen en roofvogels leveren stippen op kaarten op. Als gebruiker van de app kun je zo'n stip opzoeken en bijvoorbeeld een foto van de plek maken waar eerder de gezenderde vogel zat. Op die manier kun je'als 'veldmedewerker' aan de slag met Vogel het Uit. Naar verwachting kun je de app vanaf mei 2014 downloaden.

Impuls voor zenderonderzoek

De Academische Jaarprijs is een mooie impuls voor het zenderonderzoek. Dankzij het gewonnen bedrag van 100.000 euro kan het publiek binnenkort op een leuke manier aan de slag met zenderonderzoek naar vogels. De Nationale Vogelweek van Vogelbescherming en Sovon zal een belangrijke moment zijn voor Vogel het Uit. Er zullen dan diverse activiteiten rond het project georganiseerd worden.