Foto: Ran Schols

Vinken komen eraan

Op veel trektelposten is de Vink de talrijkste trekker van het najaarsseizoen. Alleen langs de kust (Spreeuw) en langs de oostgrens (Houtduif) zijn andere soorten talrijker.

DIt najaar was tot nu toe echter mager wat Vinken betreft. Kennelijk bleven ze lang in het noorden hangen, want ook op Falsterbo (Zuid-Zweden) waren het slappe vinkendagen - voor lokale begrippen dan. Daarin kwam afgelopen dagen verandering. Met in de laatste drie dagen afgerond 210.000, 161.000 en 96.000 Vinken (en Kepen) is de stroom goed aan het losbarsten daar.

Bij ons was vandaag, 8 oktober, een van de eerste goede vinkendagen van dit najaar; kijk daarvoor op trektellen.nl. Opvallend genoeg noteerden twee binnenlandse telposten in Noord-Brabant de hoogste aantallen (beide meer dan 10.000, erg veel voor het binnenland). Normaliter zijn de aantallen langs met name de Zuid-Hollandse kust door stuwing verreweg het hoogst. Zo'n omkering van wetmatigheden, vaak samenhangend met lokale weersomstandigheden, komt trouwens wel vaker voor (zie bijv. beschrijving van oktober 2008 in Sovon-Nieuws).