Scholekster met zender en ringen uit eerder onderzoek. Foto: Jeroen Onrust.

Vind een gezenderde Scholekster en geef een naam

Speur mee naar Scholeksters met ringen én zender. Voor het onderzoeksproject CHIRP zijn twintig vogels voorzien van een GPS-zender, waarmee de vogels nauwkeurig gevolgd worden. Er zijn wat vogels 'buiten bereik' geraakt. Zoek mee en geef de door jouw gevonden Scholekster een naam.

Het onderzoek van CHIRP, waaraan onder andere Sovon deelneemt, is bedoeld om het effect van menselijke verstoring op Scholeksters te meten. Daarom zijn op Vleiland in de afgelopen 20 vogels met een GPS-zender uitgerust (UvA BiTS), waarmee hun gedrag en locatie gevolgd wordt. 

Buiten bereik

Er zijn nog vier Scholeksters die regelmatig binnen het bereik van de ontvangststations op Vlieland en Noord-Texel komen (volg ze op deze kaart). De rest van de Scholeksters is vermoedelijk vertrokken en nu 'zoek'. 

Vind een Scholeksters met zender en geef een naam

Het terugvinden van deze gezenderde vogels is een grote uitdaging. Alle hulp is dus meer dan welkom. Let bij de Scholeksters die je ziet op de poten. Gezenderde Scholeksters hebben kleurringen aan hun poten en natuurlijk een zendertje met korte antenne op de rug. Zie jij één van de gezenderde Scholeksters, en ben je de eerste die dat exemplaar afleest en doorgeeft? Dan mag jij deze vogel een naam geven! Sytze Algera heeft de eerste gezenderde scholekster - “Wietske” - op 14 maart buiten Vlieland/Noord-Texel bij de Balgzandpolder teruggevonden. Ze was op 18 december op Vlieland gevangen.

Scholekster melden

Geringde en gezenderde Scholekster meld je via de website WaderTrack. Tegenwoordig zijn ze in het veld ook meteen in te voeren en te uploaden via de app BirdRing.