Brandganzen, tegenwoordig in aantallen waarvan bij de eerste midwintertelling alleen gedroomd werd. Foto: Harvey van Diek

Vijftigste midwintertelling nadert...

In de recente nieuwsbrief voor watervogeltellers uiteraard de nodige aandacht voor de komende midwintertelling, in het weekend rond 16 januari.

Het is immers de meest uitgebreide watervogeltelling van het hele jaar. Niet alleen de bekende watervogelconcentraties worden geteld, maar ook (zo veel mogelijk) de vogels die zich bij kleine plassen, langs beken of in stedelijk gebied ophouden; bij elkaar heel wat! Bovendien is het de vijftigste editie van deze internationale telling! Een mijlpaal, en een aangelegenheid om terug te kijken op de historie van deze telling.

Andere onderwerpen
In de nieuwsbrief ook aandacht voor de telling op slaapplaatsen van Grote Zilverreigers in december. Het leverde ca. 3700 ex. op, een fraai aantal dat vergelijkbaar is met dat in oktober maar wat lager is dan vorig seizoen. Tevens een terugblik op de integrale tellingen in het Waddengebied in september en november, waarvan de laatse geplaagd werd door buien, harde wind en hoog water. De doorzetters werden beloond met relatief hoge aantallen Kluten en Kokmeeuwen.

Ganzen en zwanen
In de nieuwsbrief wordt ook het programma prijsgegeven van de themadag Ganzen en Zwanen op 23 januari 2016 in Arnhem. Komend weekend is er trouwens een landelijke telling op slaapplaatsen van ganzen en zwanen. Hoe het op zo'n (ganzen)slaapplaats eraan toe gaat, kun je in dit filmpje zien.

Lezen
Lees hier de volledige nieuwsbrief. Over de geschiedenis van de watervogeltellingen valt ook een en ander te lezen op de jubileum pagina's.