Vijftig slachtoffers gezocht

Mensen die veel in het veld zijn, lopen een gerede kans door teken gebeten te worden. En mensen die door teken gebeten worden, lopen een gerede kans de ziekte van Lyme op te lopen. Zou het niet prettig zijn als je kon testen of je Lyme opgelopen had?

InnatOss Laboratories

Bij InnatOss Laboratories zijn ze aan het proberen zo'n test te ontwikkelen. In het Ixodes-programma hebben ze daartoe meer dan 600 vrijwilligers getest, uit alle delen van Nederland. Daarbij zijn:

  • de gevolgen van meer dan 500 tekenbeten bestudeerd,
  • bijna 7.000 buisjes bloed afgegeven,
  • meer dan 2.5000 meetwaarden verzameld.

Helaas

Een belangrijke conclusie is dat de nieuwe cellulaire test nog niet voldoet aan de eisen. De test maakt niet duidelijk genoeg onderscheid tussen mensen die besmet zijn geraakt en mensen die dat niet zijn.

Hoopvol

Er zijn inmiddels goede aanwijzingen waar het probleem zit en er wordt hard gewerkt aan de benodigde verbeteringen. Om de verbeteringen in de praktijk te testen, zoeken ze deze zomer vijftig mensen met de bekende rode ring of vlek na een tekenbeet. Ze willen twee keer testen:

  • net voor de behandeling met antibioticum (omdat een rode kring een besmetting is);
  • twee maanden na het einde van de antibioticumbehandeling.

Geen vrij

Omdat het om een beperkte groep mensen gaat, is men van plan om mensen op het werk te laten prikken. Dit zorgt ervoor dat mensen geen vrij hoeven te nemen en dat de behandeling met antibioticum tijdig kan beginnen.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via lymestudie@innatoss.com of bel tijdens kantooruren naar: tel. 0412 - 700 507.