Middelste Bonte Specht. Ubbergen, 3 juli 2011. Foto: Harvey van Diek

Uitgevlogen bonte spechten

Jonge spechten die op uitvliegen staan maken een kabaal van jewelste, dat op vele tientallen meters hoorbaar is. Niet de beste strategie, zou je zeggen, nu er in de Nederlandse bossen weer geduchte predatoren als Boommarters rondlopen...

Veel nesten zijn momenteel al uitgevlogen, in sommige is het nog altijd een heisa. Uitgevlogen jonge Grote Bonte Spechten zorgen, met hun fraaie rode petjes, ieder jaar weer voor verwarring. Minder ervaren waarnemers willen ze wel eens voor Middelste Bonte Spechten verslijten. Daarvan zijn de jongen echter juist minder opvallend rood van kop (kijk nog eens op deze instructieve foto's).

Mibo in de tuin

Het gaat uitermate goed met de Middelste Bonte Specht in ons land. Binnen twintig jaar na vestiging als jaarlijkse broedvogel nestelen er vele honderden paartjes, en de uitbreiding gaat nog door (kaart in soortenpagina). Maar een nest in 'je achtertuin' is toch nog bijzonder. Minne Feenstra en Kris Joosten, die bij Ubbergen op een uitzonderlijk fraaie plek wonen, hebben dit geluk. Ze houden hun bijzondere tuinvogel goed in de gaten (Minne vertelde erover op de Landelijke Dag) en maakten dit korte filmpje van een nest dat op uitvliegen staat.