Tweede leg bij Vivara

De honderd nestkasten met infraroodcamera’s die begin dit jaar zijn verspreid, waren afkomstig van Vivara. Zelf hingen ze er ook één op. Helaas werd na korte tijd het nest van de spreeuwen leeggeroofd. De teleurstelling was groot. Gelukkig is er nu goed nieuws te melden.

“Hoewel we natuurlijk liever de jonge spreeuwtjes hadden zien uitvliegen, hoort het leegroven van nesten jammer genoeg bij de natuur. Ondanks dat we de nestkast hoger dan 2 meter hadden opgehangen, biedt dat geen garanties.”

Gelukkig is er nu goed nieuws te melden. “Onlangs werden we blij verrast, want we ontdekten dat mevrouw Spreeuw haar intrek genomen had in een nestkast iets verder op in het bos en inmiddels 2 jonge vogeltjes had uitgebroed."

Via infrarood camerabeelden kunnen ze het spreeuwengezin nauwlettend volgen. "De jongen gaan geregeld in de invliegopening zitten. Ze wachten dan tot mama Spreeuw wat voer komt brengen. Inmiddels zijn de jongen zo groot dat de volwassen spreeuw niet meer in de nestkast komt. Ook bezoekt ze haar jongen steeds minder met voer. Een teken dat moeder spreeuw haar kroost langzamerhand groot genoeg vindt om op eigen benen te staan. De jongen zijn dan ook druk bezig met vliegoefeningen en zullen binnenkort definitief uitvliegen. Gelukkig hebben we met onze infrarood camera de beelden kunnen vastleggen en kunnen we er nog lang van nagenieten.”