Gestreepte Strandloper (maar niet die van Utrecht...). Foto: Harvey van Diek

Tussenstand 24 uur Natuur

Op zaterdag 22 juni 2013 stond de natuur 24 uur lang in de belangstelling van het Nederlandse publiek tijdens ‘de 24 uur van de natuur’. Gedurende deze 24 uur werden in heel Nederland meer dan 24.000 waarnemingen verzameld. Alle waarnemingen die zijn verzameld, worden opgeslagen in de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF). Want hoe meer en hoe beter de natuur in beeld is, hoe beter beleid, ontwikkeling en beheer kunnen worden afgestemd op de lokale biodiversiteit.

Duizenden mensen waren in de Nederlandse natuur en keken naar planten en dieren. En er werd heel veel waargenomen! Meer dan 2.600 mensen gaven hun waarnemingen door, voornamelijk via Waarneming.nl en deels via Telmee.nl. In totaal verzamelden zij 24.710 waarnemingen van bijna 3.000 verschillende soorten. Een flink aantal, aangezien het weer niet overal meewerkte. In de provincie Zuid-Holland werden de meeste waarnemingen gedaan, ondanks de harde wind en regen: maar liefst 4.182 meldingen. Gelderland staat met 3.606 waarnemingen op de tweede plaats en Zuid-Holland werd derde met 3.210 waarnemingen. De top drie gemeenten: vanaf  Terschelling werden de meeste waarnemingen doorgegeven, 1.015 meldingen. Daarna volgt gemeente Amsterdam (656 waarnemingen), op de derde plaats staat de gemeente Bergen (NH), met 644 waarnemingen.

Bijzondere waarnemingen

Er werd ook een aantal bijzonderheden gemeld. Zo kwam er ’s nachts al een melding van een kolonie van 210 meervleermuizen in Waddinxveen. Veel vogelaars bekeken de gestreepte strandloper in Utrecht en de zeldzame bruine korenbout werd gezien in Noord-Holland. Tussen de buien door werd ook de kleine ijsvogelvlinder op verschillende plaatsen waargenomen. De zeldzame kleine wimperzwam, een zomerpaddenstoel, werd gemeld in Drenthe en langs de A73 werden tientallen rapunzelklokjes gezien.

Onmisbare bijdrage

Alle waarnemingen worden op dezelfde manier opgeslagen en gevalideerd in de NDFF. Partijen die ruimtelijke ingrepen doen, kunnen in de databank opvragen welke soorten er bekend zijn. Dankzij deze kennis kan er veel beter rekening worden gehouden met de Nederlandse natuur. Niet alleen tijdens 24 uur natuur, maar elke dag komen er duizenden waarnemingen binnen, die allemaal bij elkaar komen in de Nationale Databank Flora en Fauna. In totaal zijn er ruim 65 miljoen waarnemingen opgeslagen. Waarneming.nl, de Particuliere Gegevensbeherende Organisaties (zoals Sovon, RAVON, De Vlinderstichting, FLORON en de Zoogdiervereniging), Natuurbank Limburg, Stichting Staring Advies, KNNV en Landschapsbeheer Nederland hebben samen een netwerk van meer dan 25.000 vrijwilligers. Deze vrijwilligers leveren, via Waarneming.nl en vele andere kanalen, een grote en onmisbare bijdrage aan de NDFF.