Goudhaan, wel in de hand, niet in de lucht...of wel, maar dan onzichtbaar? Foto: Ran Schols.

Trektellersleed

Dat het ongelijk verdeeld is in de wereld, weten ook trektellers. De ene telpost baadt in de weelde van een stuwbaan langs de kust, de ander bijt op een houtje diep in het binnenland. Maar het kan nog erger.

Het summum van trektellersleed: er vliegt ontzettend veel, maar je ziet het niet! Een situatie die zich in het najaar voordoet bij noordoostelijke winden. Trekvogels passeren dan vaak bijzonder hoog, buiten het gezichtsveld van de waarnemer in het veld. Ze worden echter opgepikt op de radar van de luchtmacht.

Uitzonderlijke situatie
Het verschijnsel treedt elk najaar wel eens op. Dit jaar is het echter opvallend vaak aan de orde. De wind zit vanaf eind september heel regelmatig in de 'verkeerde hoek', althans volgens de trektellers. Die hebben liever een lichte tegenwind, die de trek laag houdt. Terwijl de radar van de luchtmacht af en toe 50 tinten rood uitslaat, ten teken van uitzinnige vogeltrek op grote hoogte, staan de trektellers mistroostig te turen in een miezerige grijze lucht. Tientallen miljoenen vogels passeren volgens dit Natuurbericht, en je ziet er amper wat van...

Ontboezemingen
Het levert het nodige commentaar op bij de ingevoerde tellingen op Trektellen.nl. Kleine bloemezing:

  • "Wat een drama! De herfsttrek gaat aan ons voorbij" (telpost Kwintelooijen, Veenendaal)
  • "Een lange lijdensweg...Ik lijk wel gek"(De Hamert)
  • "Het leek wel eind november: grijs, koud en erg weinig vogels"(Maarnsche Berg)
  • "Ik heb het nog NOOIT zo leeg meegemaakt in oktober" (De Puinhoop, Katwijk) 

In heel het land?
Nee, er zijn nog gelukkigen. We gaan er althans vanuit dat de tellers die bijna 42.000 Koperwieken zagen passeren bij Vlissingen op 14 oktober wel in hun nopjes geweest zullen zijn. Ook tellers in de binnenstad van Amsterdam en plekken in Midden-Nederland kregen er wat van mee. Ze pikten misschien een stroom op die ons land nogal westelijk aandeed (of elders veel te hoog zat?). Voor de meeste trektellers was het die dag echter dun gezaaid met de Koperwieken.

Beter een vogel in de hand...
Voor sommige ringers was het deze week echter erg druk, vooral op de Waddeneilanden. Zo kwamen bij Vlieland op 14 en 15 oktober 874 resp. 829 vogels in de netten terecht. Hieronder opvallend veel Goudhanen (362 resp. 138), maar ook veel Roodborsten, Tjiftjaffen, verschillende lijsters en de nodige krenten.

Voorbij?
Van de normaal massaal passerende vinken, lijsters en (in het oosten van het land) Houtduiven kregen de trektellers tot nu toe weinig mee. Maar het seizoen is nog niet voorbij en de hoop is gevestigd op andere weersomstandigheden. Vanavond dan wellicht maar beter niet naar het weerbericht kijken...