Dwergmeeuwen. Foto Arjan Boele

Trekexplosie met Pasen

Voorjaar 2014 was voor de trektellers tot nu toe niet altijd een succes. Vermoedelijk ging veel van de trek hoog en ongezien langs, geholpen door rustige weersomstandigheden. Met de Pasen werd een en ander goedgemaakt.

Op beide dagen stond er een matige tegenwind (waardoor de trek laag blijft) in combinatie met flink wat zon en (tweede paasdag) een inschuivend regenfront. Het leverde prima trek op, vooral op de bekende stuwingspunten maar ook elders.

Steltlopers, Dwergmeeuwen, Graspiepers
Zo werden met name langs de kust grote aantallen steltlopers gezien, waaronder honderden Regenwulpen, Groenpootruiters en Witgatjes. Ook Dwergmeeuwen bereikten een echte piek, met alleen al bij Egmond aan Zee ruim 8500 passanten. Bij de zangvogels waren Graspiepers talrijk, vooral in het IJsselmeergebied (Ketelbrug/Kamperhoek tot 34.000) en de Groningse kust.

Mooi roofvogelpalet
Liefhebbers van roofvogels kwamen eveneens aan hun trekken. De verspreidingsbeelden, met vaak interessante geografische patronen, zijn te bekijken via www.trektellen.nl waarbij je zelf je selectie kunt maken. Er werden in die twee dagen op de trektelposten onder meer 53 Visarenden geteld, 320 Bruine Kiekendieven, 12 Grauwe Kiekendieven, 27 Zwarte Wouwen en 93 Smellekens. En voor de echte bofkont was er een fraaie Steppekiekendief.

Breskens boek
Op zulke dagen staan er weer drommen vogelaars te genieten van de spectaculaire voorjaarstrek op Breskens. Niemand zal de dijk zijn afgegaan zonder het nieuwe boek te hebben aangeschaft, toch? Voor wie het nog niet wist: lees hier over het mooie en informatieve boek over vogeltrek bij Breskens.