Tjiftjaf. Een van de vroegst arriverende trekkers. Foto: Ran Schols

Tjiftjaf massaal terug

Tjiftjaffen zijn massaal teruggekeerd in het land. Met dank aan de uiterst zachte maartmaand.

Wat een verschil met vorig jaar! Toen verliep maart ijzig, na een mooie start. Wekenland stond er een koude oostenwind en bleven de temperaturen ver onder de norm. Ditmaal kennen we een bijzonder zachte maand maart, waarin zelfs al de eerste officiële warme dag (temperatuur in De Bilt boven de 20°C) is geregistreerd.

Wat dit betekent voor trekvogels, is bij geen enkele soort zo goed te zien als de Tjiftjaf (waarvan overigens ook kleine aantallen overwinteren). Dat is dankzij Waarneming.nl goed in beeld te brengen. In de koude maand maart van 2013 werden in de eerste 27 dagen in 833 kilometerhokken Tjiftjaffen waargenomen. In 2014 zijn dat er al 3852 op het moment van schrijven (en de teller tikt door).

Ook andere soorten waarvan een deel niet zo ver weg trekt zijn dit voorjaar talrijker, waaronder Zwartkop (53 kilometerhokken in 2013, 315 in 2014). Voor soorten die diep uit Afrika moeten komen ligt het anders. Ze worden meer beïnvloed door de overwinteringsomstandigheden daar (bijvoorbeeld veel of weinig neerslag in de Sahel) en trekomstandigheden onderweg (bijvoorbeeld aan- of afwezigheid van blokkerende regenfronten boven Zuid-Europa).