Een telling kost gemiddeld 4 uur tijd. Foto: Peter Eekelder

Tijd voor een PTT-telling

Het is weer de tijd van de jaarlijkse PTT-telling. Met deze eenvoudige telling brengen we de ontwikkelingen van wintergasten die niet aan water gebonden zijn in kaart, zoals de Keep. Al sinds 1978. Met één route met twintig telpunten help je al mee. 

In de nieuwsbrief lees je meer de resultaten van de afgelopen 40 jaar. Maar dat niet alleen: coördinator Willem van Manen verdiepte zich in het voorkomen van de Keep en heeft daarvoor flink in de PTT-telgegevens gegraven. Dat resulteerde in een interessant artikel. 

Interesse om mee te doen?

Ervaren vogelaar en niet te beroerd voor een halve dag vogels tellen in de winterkou? Dan is het PTT-project iets voor jou. In het kort:

  • Je telt alle vogels (ook overvliegende) vanaf 20 telpunten langs een route.
  • Per punt tel je 5 minuten, waarbij je voortdurend om je heen blijft kijken.
  • Deze telling doe je ieder jaar één keer tussen 15 december en 1 januari.

Op deze manier draag je bij aan een goed beeld van de ontwikkelingen van wintervogels in Nederland. Rondom de telling krijg je twee keer een interessante nieuwsbrief met mooie verhalen over de resultaten. 

Hoe starten?

Dat kan door eenvoudigweg een route te claimen. Er zijn nog aardig wat vacante routes beschikbaar. Je kunt in overleg met de coördinator ook zelf een route met telpunten uitstippelen. Op de projectpagina vind je meer informatie, zoals een handleiding.