Team 3T haalde een recordbedrag aan sponsorgeld op | Foto: Harvey van Diek

Texel Big Day levert ruim 15.000 euro voor de Huiszwaluw op

Tijdens het Wadden Vogelfestival van 12 en 13 mei deden 15 teams mee aan de Big Day met als doel om zoveel mogelijk soorten op Texel (op de fiets!)  waar te nemen. Daaraan gekoppeld werd er geld ingezameld voor het goede doel. Dit jaar was de Huiszwaluw het goede doel.

Ruim 15.000 euro voor de Huiszwaluw

De deelnemers aan de Texel Big Day en de vogelexcursies van het Wadden Vogelfestival haalden €15.760,- op. Het geld wordt gebruikt voor de bescherming van Huiszwaluwen op het eiland. Er worden modderpoelen aangelegd, meer nesten gecreëerd en uiteraard meer voorlichting gegeven. Organisatoren Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum sluiten hiermee aan bij het Jaar van de Huiszwaluw van Vogelbescherming Nederland en Sovon.

Vijftien teams

Aan de Texel Big Day deden vijftien teams mee (vorig jaar 7). Zij fietsten 24 uur lang kris kras over het eiland om zoveel mogelijk vogelsoorten te zien en haalden veel sponsorgeld binnen.

  • Het Team 3T, bestaande uit Thomas en Hans Hofmeester, Tjasker Verstrael en Thea Boonstoppel, haalden het meeste geld op: €3.527,-.
  • Team Local Patchers –Vincent Stork, Jeroen de Bruijn, Han Zevenhuizen en Diederik Kok- won de wedstrijd: zij zagen 154 vogelsoorten en zetten daarmee een nieuw Texels dagrecord.
  • De vijftien teams zagen samen 182 vogelsoorten, waaronder schitterende soorten als Morinelplevier, Koningseider, Bijeneters en de Rode en Zwarte Wouw. Uiteraard werd ook de Huiszwaluw veelvuldig gezien.

Derde editie in 2019

Het Wadden Vogelfestival, waar de Big Day een onderdeel van is, vindt ook in 2019 plaats en wel in het weekend van 11 en 12 mei.

Alle deelnemers aan de Texel Big Day poseren voor de vuurtoren | Foto: Harvey van Diek