Foto: Peter Eekelder

Tel je ook jouw buurt-mussen voor MUS?

Lijkt het jou ook leuk om in de periode van april tot half juli bij jou in de buurt vogels te tellen? Speciaal voor jou hebben we het telproject MUS. Voor dit Meetnet Urbane Soorten gaan overal in Nederland vrijwillige vogeltellers 3 keer per seizoen enkele uren op pad om de broedvogels van steden en dorpen te tellen. We zoeken nieuwe tellers om in zoveel mogelijk steden en dorpen in Nederland deze telling jaarlijks te kunnen doen! Doe ook mee!

Hoe dat gaat…

Het is op zaterdagochtend, de zon komt precies op boven de huizen. ‘Piet-piet!’ en ‘Roekoe-hoe’. In de app Avimap noteer ik alle vogels die ik op dit moment op mijn telpunt hoor en zie: twee Koolmezen, 6 Huismussen, 1 Houtduif wat verderop in een boom, en hé, daar zie ik om het hoekje van dat ene huis ook een Gaai, die telt ook mee. Tussendoor geniet ik van de gekleurde lucht van de opkomende zon en hoor ik achter me wat gerommel van iemand die de rolluiken open doet en nieuwsgierig naar me gluurt. Ik grinnik: ja, ik ben een vroege vogel nu op straat, maar ik geniet wèl heerlijk van dit moment, samen met alle vogels die samen hun ochtendconcert over de stad uitzingen.

Tel mee voor MUS

Het MUS-project bestaat al tien jaar en in bepaalde steden hebben we ook al tien jaar de stadsvogels geteld. Deze tellingen leveren heel veel waardevolle informatie op over waar bijvoorbeeld Gierzwaluwen, Turkse Tortels, Huismussen, Koolmezen en Merels in de Nederlandse steden en dorpen voorkomen. Ook kunnen we door de tellingen van jaren te vergelijken de ontwikkeling van de aantallen van deze vogelsoorten bijhouden. We ontdekken zo hoe vogels reageren op veranderingen bij bijvoorbeeld nieuwbouw in steden en in welke delen van steden en dorpen ze zich het liefst ophouden.

Meedoen?

Volg de online cursus

Twijfel of je  mee kunt doen? We helpen je graag op weg. Dit is belangrijk: je hebt zin om mee te doen en wilt hiervoor drie per seizoen enkele uren op pad. Twee keer vroeg in de ochtend en één avondronde. En: je kunt de algemene stadsvogels herkennen. Als je zo’n 30-40 bekende vogelsoorten kunt herkennen, is dat prima.

Mocht je nog niet zover zijn, maar wil je wel graag meedoen, dan kun je online je kennis van deze soorten bijspijkeren via de MUS-cursus.

…of lezing

Op verschillende plekken zijn dit voorjaar lezingen om kennis te maken met MUS. Kijk hier of er één in je regio is.