Nestjonge Tapuiten die net zijn geringd en van kleurringen voorzien.

Tapuiten in het duin: demografie en beheer

In 2017 werd voor het elfde jaar op rij de Tapuit-populatie in de Noordkop bij Den Helder onderzocht (56 paren, 112 jongen gekleurringd). In de Eierlandse Duinen op Texel gebeurde dat voor het tweede jaar (30 paren, 110 jongen geringd).

Er zijn in beide jaren grote verschillen tussen de populaties. Bij Den Helder gaan veel meer nesten verloren, maar is het aantal uitgevlogen jongen per succesvol paar wat hoger dan op Texel. Het eerste is gerelateerd aan verschillen in predatiedruk, het tweede een mogelijk gevolg van verschillende voedselsituaties.

Konijnen-populatie ingestort

In Den Helder is het broedsucces de laatste jaren sterk afgenomen. Hier is de Konijnen-populatie ingestort, zijn daardoor de vestigingsmogelijkheden voor Tapuiten afgenomen (vergrassing) en is de predatiedruk toegenomen. We hopen de effecten van nestbescherming (wel effectief tegen vossen, nog niet tegen marterachtigen) en terreinbeheer (positieve reactie op kleinschalig chopperen en schapenbegrazing) ook de komende jaren te blijven onderzoeken.

Overleving

Met de langjarige registratie van terugkerende vogels met kleurringen worden ook berekeningen van overleving uitgevoerd.

Veel steun

Dit is een project met financiële steun van vele partijen, waaronder VBN, OBN, SBB, Nationaal Park Texel en Landschap Noord-Holland.

Contactpersoon

chris.vanturnhout@sovon.nl.