Jan Schoppers meetnetcoördinator van MUS ontvangt het eerste exemplaar van Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming (Harvey van Diek)

Stadsvogels in hun domein

Stadsvogels in hun domein is uit! De basis voor het boek vormden de resultaten van 7 jaar MUS-tellingen. Schrijver Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming laat de lezers kennis maken met stadse vogelgemeenschappen en geeft handvatten voor bescherming van stadsvogels.

Kooijmans liet zich als stadsvogelkenner inspireren door het boek Vogels in hun domein van Luuk Tinbergen uit 1941 (zie jubileumpagina). Dat boek is na driekwart eeuw nog steeds erg actueel. In Stadsvogels in hun domein laat Kooijmans je kennismaken met 18 verschillende vogelgemeenschappen in verschilende wijktypen. Welke vogelsoorten komen er voor en in welke aantallen? Scoort mijn wijk onder of boven het gemiddelde? Ontbreken er vogels en wat kunnen we voor ze doen? Nieuwe inzichten hierbij helpen ons om nog bewuster met stadsnatuur om te gaan. De tekst is voorzien van fraaie illustraties van de hand van Elwin van der Kolk. Het boek is verkrijgbaar bij de KNNV-Uitgeverij (waar je het boek digitaal kunt inzien) en in de winkel van Vogelbescherming.

MUS-tellingen als basis

In Stadsvogels in hun domein gebruikte Kooijmans de resultaten van 7 jaar MUS-tellingen. De gegevens die de tellers van dit meetnet aanleverden, blijken nu al erg waardevol te zijn. De actieve waarnemers krijgen het boek als dank voor hun inzet.