Foto: Arie Kwakernaak / Nestkast Live

Spreeuwenseizoen gestart

Het broedseizoen van de Spreeuw is gestart. Veel paartjes zijn momenteel bezig met nestbouw en de eileg. Dit voorjaar volgen we opnieuw veel legsels van Spreeuwen als vervolg van het Jaar van de Spreeuw. De eerste meldingen van bezette kasten komen binnen.

Vanuit Friesland meldt kasthouder Arend Timmerman: 'dinsdag 14 april had het spreeuwenpaar in de camerakast hun eerste ei en ook in één van de kasten van onze vogelwacht is het eerste ei gelegd.' Ook van andere nestkastvolgers komen berichten over de eerste eieren binnen. Op basis van de eerste indrukken lijken de Spreeuwen later dan vorig jaar te beginnen. Maar het is nog te vroeg om daar stellig over te zijn.

Onderzoek bij Edese Golf Club

Het onderzoeksgebied langs de golfbanen van de Edese Golf Club wordt dit jaar ook weer bezocht. Op 15 april controleerden Jan Schoppers en Frank Majoor de circa 40 nestkasten voor het eerst dit voorjaar. Jan Schoppers: 'In een deel van de gecontroleerde nestkasten waren de Spreeuwen nog bezig met de nestbouw. Het andere deel was bezig met de eileg en het aantal eieren varieerde van 1 tot 3. Vorig jaar hadden we de eerste controleronde op 17 april en toen hadden we veel volledige legsels (5-7 ei) en zelfs 1 nestkast met jongen.' Omroep Gelderland ging mee op pad en maakte een korte reportage van de controle.