Over ongeveer een week zullen de eerste Spreeuwen beginnen met het voeren van hun jongen. Foto: Jouke Altenburg

Spreeuwenjaar in volle gang

Het Jaar van de Spreeuw is in volle gang. De deelnemers van het nestkastenonderzoek houden ons op de hoogte. In sommige kasten gingen de Spreeuwen voortvarend aan de slag, in andere kasten blijft het stil of duikt een Koolmees op. Lees hier de reacties van de onderzoekers.

In het kader van het Jaar van de Spreeuw hebben we in februari en maart 100 nestkasten met camera's verspreid onder de deelnemers. Ze volgen nu met spanning wat er in de kasten gebeurt en houden ons via de e-mail op de hoogte. Hier een greep uit de berichtjes.

Reacties

'Hiep hiep hoera !! De spreeuweneieren zijn (op 1 na) vandaag uitgekomen' Roel Winters, 7 april

'De koolmezen hebben de spreeuwenkast ingenomen, en inmiddels een eerste ei gelegd.' Monica Woldinga, 3 april

'Op het moment zie ik op de vaste plekken spreeuwen zingen en met nestmateriaal slepen. Ook bij de buren. die hebben verschillende nesten in de stolp. Maar in onze kast willen ze tot nu toe niet.' Inga Tessel, 31 maart

'Vandaag camera weer aan omdat ik toch wel wat actief vliegende spreeuwen waarnam en ja hoor ze zijn begonnen met het bouwen van 'n nest.' Linda van der Holst, 31 maart

'Zo hebben "mijn" spreeuwen het nest nu al nagenoeg klaar.' Bareld Storm, 14 maart

Live Spreeuwen volgen

De camerakasten zijn niet via internet te volgen, maar de Spreeuwen van Nestkast Live zijn inmiddels druk aan het broeden. Het nest van Beleef de Lente is helaas nog niet bezet. Veel Spreeuwen zijn dit jaar vroeg begonnen aan de eileg en dus kunnen we eind april de eerste uitvliegende jongen al verwachten.