Emelten zijn stapelvoedsel van de Spreeuw. Foto: Arie Kwakernaak

Spreeuwen massaal aan het voeren

Wie nu op Spreeuwen let, ziet dat ze massaal bezig zijn om hun jongen te voeren. Ze vliegen vanaf de grasvelden met hun bek vol voer naar de nestplaats. In het paasweekend kwamen de eieren massaal uit en dat is extreem vroeg. Het is nu al een bijzonder Jaar van de Spreeuw.

Spreeuwen zijn dit jaar erg vroeg begonnen aan de eileg. Waarschijnlijk hebben de meeste in de eerste week van april al eieren gelegd. In het paasweekend kwamen die massaal uit, zo bleek tijdens een nestcontrole van de nestkasten bij de Edese golfclub. In het Jaar van de Spreeuw volgen we de ruim 50 kasten die daar ophangen. In 32 kasten broeden inmiddels Spreeuwen. Afgelopen vrijdag werden er al 88 jongen van minimaal zes dagen oud geringd. In de meeste kasten waren 5 eieren of jongen aanwezig, wat duidt op een florerende populatie Spreeuwen op het golfterrein.

Extreem vroeg

Normaal gesproken zijn Spreeuwen rond 20 april nog volop bezig met de eileg. Dit jaar kwamen toen de eerste eieren al uit. Daarmee zijn de Spreeuwen zeker twee weken eerder dan gemiddeld. Dankzij de hoge temperaturen in maart en april zijn ze vroeg gaan broeden. Daardoor zijn de meeste oudervogels nu al druk in de weer met het voeren van hun kleine jongen.

Onderzoeken met app

In het Jaar van de Spreeuw doen we onderzoek naar het broedsucces van Spreeuwen. Daarom roepen we mensen met een nestkast met Spreeuwen op om mee te doen. Hoe meer gegevens, hoe beter we weten wat het broedsucces is. De nestgegevens zijn eenvoudig in te voeren via Nestkaart Light. Op 1 mei lanceren we een Android-app en mobiele site waarmee de verhouding jonge en adulte spreeuwen geteld kan worden. Aangezien we rond 8 mei de eerste uitvliegende Spreeuwen verwachten, kun je bijna meteen aan de slag met deze telling. Meer informatie volgt nog op de website van het Jaar van de Spreeuw.