Havik op brugleuning in Rijssen. Foto: Marieke Berman

Spektakel tijdens MUS-telling: Havik

"Vanmorgen mijn eerste MUS-telling gedaan in mijn woonplaats Rijssen" mailt Marieke Berman aan Jan Schoppers, de meetnetcoördinator. Hieronder een enthousiast verslag.

"Wat een ervaring, mijn eerste zelfstandige telling ga ik niet snel vergeten!"

Je leert snel bij

"De eerste zes telpunten doe ik best snel en ik leer alweer twee nieuwe vogelgeluiden: een bizar roepje van de Koolmees én een bedelroepje van een Heggenmus. Dat laatste geluid kan ik totaal niet thuisbrengen, tót ik de maker zie. Ook ontdek ik dat er Spreeuwen nestelen in Rijssen, luister ik lekker naar de koerende Turkse Tortels en raak ik onder de indruk van de uitgebreide zang van een Groenling in een net uitlopende, grote Beuk. Bij punt nummer 2 aangekomen, sta ik even te zoeken: rotonde, spoorbrug met autotunnel, een fietspad en een hoge parkeerplek. Ik ben net een halve minuut aan het tellen als ik lawaai hoor uit een kippenweitje, net om 't hoekje van een schutting!"

Havik met prooi

"Daar vliegt ineens een Havik! Onder luid gekakel van een protesterende kip in de wei, vliegt deze rover met een grote prooi (eend/kip/duif) op. De prooi spartelt heftig en de Havik raakt wat uit balans, net voor het geluidsscherm van het spoorviaduct. Een klap tegen het geluidsscherm en de twee vogels vallen recht naar beneden, voor een aankomende auto. Ik ren snel naar 't fietspad: daar ligt de Havik midden op de weg, de auto is er precies ‘overheen’ gereden. De prooi is verdwenen, weggevlogen. Ik moet omlopen (rennen) langs de reling om bij de Havik te komen. Een automobilist doet 't raampje open en vraagt of hij de vogel even zal oppakken. Dat is een goed idee, de eerste auto's komen er al aan en de nog levende vogel ligt midden op de weg. Maar dan vliegt de Havik op en gaat op de reling boven de tunnel zitten! De man kijkt om en lacht, ik steek m'n duim op en roep 'Ik zag het’! Een aantal voorbijfietsende jongens kijkt verbaasd naar wat er gebeurt, om 7:00 op zaterdagochtend ;)."

Beetje versufd

"Ik maak een paar foto's zie dat de Havik een poot heel raar en verkrampt houdt, dat ziet er niet zo lekker uit. Na een paar minuten landt de vogel op 't gras naast de reling. Ondertussen is mijn MUS-telmoment wel helemaal in de soep gelopen natuurlijk. Het viel me wel op dat in de 'flits' waarin dit gebeurde met de Havik en prooi, ineens een hele wolk van Zwarte Kraaien en Kauwen boven me vloog, wat zijn die er snel bij! Ik heb ze tussendoor nog snel even kunnen tellen. M'n telling probeer ik af te maken en daarna ga ik naar de Havik. Op ongeveer 10 meter afstand gekomen, wordt-ie aangevallen door een kraai, hij zit er ook zo sufjes op de grond. Maar plotseling vliegt de Havik weg en gaat in een boom zitten. Ik hoop dat z'n poot geneest, verder ziet hij er nog wel gezond uit, gelukkig."

En dat tijdens MUS

"Pfoe, wat een ervaring. Tijdens de telling had ik app-contact met Ronny Hullegie, sinds kort  een beetje m'n vogeltel-leermeester. Eerst dacht ik dat 't een Sperwer-vrouw was, maar nu we de foto's bekijken, blijkt het een Havik-man te zijn! Een indrukwekkende ochtend! Wat kan stadsvogels tellen een avontuur worden!"

Havik steeds meer in stedelijk gebied

Hoewel het niet zeker is of deze vogel broedvogel is in het stedelijke gebied, worden Haviken er wel steeds vaker gezien.  Daar zijn prooien zoals lijsters, Stadsduif, Houtduif en Turkse Tortel tegenwoordig vaak algemener dan in het buitengebied. Haviken broeden inmiddels bij ons ook in urbaan gebied (stadsparken, bijvoorbeeld in Groningen, kijk hier),  maar het is nog niet zo gangbaar als bij onze oosterburen (o.a. dit artikel).