Nestkast Spreeuw | Pieter Winkels

Spanning stijgt: raken de nestkasten bezet?

De 100 nestkasten met camera's zijn in februari en maart door Vogelbescherming en Vivara verspreid over het land en vol enthousiasme door de deelnemers opgehangen. Terwijl de ene nestkast vroeger dan ooit bezet is door spreeuwen, wachten anderen nog vol spanning af. Komen er spreeuwen in of niet?

“Bij ons hangt de kast al 2 weken. Ik heb al gezien dat er een spreeuw in ging maar toen ik op de TV ging kijken, was de vogel gevlogen! 2 nachten geleden zagen we dat er 1 spreeuw in aan het slapen was, maar nu is het weer rustig. Het komt vast wel goed", liet vrijwilligster Karen Pelder ons op 10 maart weten.

Karen is niet de enige deelnemer die goed in de gaten houdt wat er gebeurt rondom de kasten. Ook Bareld Storm laat weten dat "zijn" spreeuwen er klaar voor zijn. "Het nest is nagenoeg klaar."

Niet bezet

Maar gaan de spreeuwen echt gebruik maken van de nestkast? Dat is voor velen nog even afwachten. Ondertussen overwegen sommige mensen de nestkasten te verplaatsen. Ons advies is om dit niet te doen. Spreeuwen zijn gevoelig voor verstoring, zeker in het in begin van het broedseizoen.

Natuurlijk begrijpen we heel goed dat iedereen dolgraag activiteit in de kast wil, maar de natuur blijft onvoorspelbaar. Zo zijn enkele nestkasten wel bezet, maar niet door spreeuwen. Koolmezen waren ze voor.

Mooie plek voor de nestkasten

In ieder geval ligt het niet aan het enthousiasme van de deelnemers. De kasten hebben mooie plekken gekregen! 

Nestkast Spreeuw Bareld Storm

Rondom de nestkast van Bareld Storm zijn de spreeuwen al druk bezig met hun nest | Foto Bareld Storm

 

Webcam

Mensen die (nog) geen spreeuwen hebben, kunnen ondertussen wel meekijken via webcams online. De nestkast bij Beleef de Lente is nog niet gevuld, maar wordt wel regelmatig bekeken door geinteresseerde spreeuwen. In de kast van nestkastlive wordt al hard gewerkt aan een goed nest.