Geringd vrouwtje Zwartkop mag haar eigen weg weer gaan. Foto: Marijn Nijssen

Sovon-inkijkjes tijdens Nationale Vogelweek 2018

Tijdens de Nationale Vogelweek kon het publiek een kijkje nemen bij het vogels ringen op de Wylerberg. Tijdens een excursie in Tubbergen maakten deelnemers kennis met het tellen van stadsvogels.

Vogels dichtbij op de Wylerberg

Al jarenlang is een leuke activiteit tijdens de Nationale Vogelweek het vogels ringen op de Wylerberg bij Nijmegen. Ook dit jaar was het weer een succes op zondag 13 en zondag 20 mei. Een aantal deelnemers van voorgaande jaren kwam opnieuw kijken. Gezinnen met kinderen stonden met hun neus vooraan terwijl de vogels opgemeten werden en van héél dichtbij te bewonderen waren. Gouden momenten kwamen voorbij wanneer kinderen een vogel mochten vasthouden en vervolgens loslaten. De kinderen voelden zich heel heldhaftig om zo’n levend dier vast te houden, maar stiekem vonden de ouders het net zo bijzonder: even zo’n vogeltje ‘aaien’! Enkele Grote Bonte Spechten werden ook gemeten en geringd: altijd weer prachtig om ze van zo dichtbij te kunnen zien!  

Stiekem even aaien, foto Marijn Nijssen

Ringlocatie

Op de Wylerberg wordt zo’n 12 keer per jaar een ringdag gehouden. Het is één van de vogelringlocaties van het CES-project (Constant Effort Sites) dat door het Vogeltrekstation georganiseerd wordt. Met mistnetten worden op al de ringlocaties vogels gevangen, gemeten en gewogen. De onderzoekers noteren de leeftijd, het geslacht en de conditie van de vogels en geven de vogels een pootring. Vervolgens worden ze weer losgelaten in de vrije natuur. Het CES-onderzoek levert informatie over het aandeel jonge vogels, aantalsontwikkelingen in vogelpopulaties, de conditie en overleving van vogels.                                                                                                                                

De stadsvogels van Tubbergen

Op zaterdag 19 mei leidde Sovon een groepje mensen rond door verschillende wijken van ontwakend Tubbergen (Ov.). De deelnemers ontdekten dat in verschillende delen van het dorp heel andere vogels voor kunnen komen. Veel van de algemene stadsvogelsoorten kwamen voorbij: de Bonte vliegenvanger en Grote bonte specht in een boomrijk gedeelte, Huismussen en Gierzwaluwen bij huizen met ruimte onder de daken, de Zwarte roodstaarten op het industrieterrein. Tijdens de vogelrijke en leerzame wandeling werd met de Sovon-app Avimap geoefend hoe een stadsvogeltelling van het MUS-project werkt. De enthousiaste deelnemers gingen naar huis met een hoofd vol plannen om meer te letten op stadsvogels door ze meer te volgen of te tellen. ​                                                      

Vogels luisteren bij de parkeerplaats, foto: Trees Westerink