Jonge Slechtvalken op de CHV toren in Veghel.

Slechtvalken op CHV toren in Veghel voor derde opeenvolgende jaar succesvol

Afgelopen week zijn er voor het derde opeenvolgende jaar jonge slechtvalken geringd op de CHV toren in Veghel. Volgens Peter van de Braak van Vogelwacht Uden zagen de drie jonge valken er goed uit en waren op het moment van ringen zo’n drie weken oud.

“Aan de hand van de dikte van de poten was te zien dat het hier om twee mannetjes en een vrouwtje ging. Het gewicht was boven de maat, wat betekent dat ze voldoende voedsel krijgen. De nestkast lag bezaaid met prooiresten ”, aldus Van de Braak. De drie jongen kregen grijze ringen met een drieletterige code, die op afstand met een verrekijker of telescoop zijn af te lezen. Tijdens het ringen vlogen beide oudervogels continu alarmerend rondom het CHV gebouw. Volgens Van de Braak was het opvallend dat er weinig turkse tortels en meeuwen te zien waren. De CHV-medewerker gaf aan dat ze aan het aantal vogels kunnen zien of de slechtvalken aanwezig zijn bij het nest. Na het ringen werden de jonge valken weer teruggeplaatst in de nestkast. De verwachting is dat zij spoedig zullen uitvliegen.

Toename slechtvalken

De laatste jaren neemt het aantal slechtvalken weer wat toe. Het plaatsen van kunstmatige nestkasten op hoge torens of gebouwen draagt daar toe bij. Door het aanbrengen van ringen zijn de valken individueel te herkennen. Zodoende kan men gegevens verzamelen over onder andere leeftijd, paarvorming, leefwijze en trekgedrag. Voor meer informatie over slechtvalken en live beelden, kijk op Beleef de Lente. Of neem telefonisch contact op met coördinator Peter van de Braak.

Contact

Peter van de Braak, 0413-253586