Heel goed zoeken, maar op de letters zitten twee Slechtvalken. De nestkast komt boven de R en a aan het betonnen gedeelte van het bovenste deel van het gebouw te hangen | Foto: Harvey van Diek

Slechtvalken 'Natuurplaza' hebben onderdak

Sinds Sovon in 2010 is verhuisd naar Natuurplaza op het Universiteitsterrein van Nijmegen worden er zeer regelmatig een a twee Slechtvalken rondhangend gezien bij Natuurplaza. De vaste verblijfplaats is de Erasmustoren van de Radboud Universiteit. Een van de hoogste gebouwen van Nijmegen.

Al snel werd het idee geopperd om er een nestkast op te hangen voor de Slechtvalken. Die kast is dan eindelijk gekomen, mede dankzij vastberadenheid van o.a. Bram Ubels, lid van VWG Nijmegen. In een klein comité werd samen met de Radboud Universiteit een tweedehands slechtvalknestkast via Vivara aangeschaft en vandaag, 24 okt, werd aan de oostzijde van de Erasmustoren de nestkast gehangen net onder het grijs/zwarte ribbeldak.

Hij hangt, hij hangt! | Foto: Bart van Doren (Plegt-Vos)

 

Paar weer aanwezig

Al enkele weken worden (de) twee Slechtvalken weer gemeld bij de Erasmustoren dus alle hoop is gevestigd op het komend voorjaar.

Prooiresten

Vandaag tijdens het naar boven brengen van de nestkast werden enkele opvallende verse prooiresten gevonden: Dodaars, Houtsnip, Waterral, Kievit, Koperwiek, Zanglijsters, Bokje/watersnip en ook de resten van een Rosse Vleermuis. Al eerder vonden we o.a. Watersnip, Tureluur en Kwartelkoning(!), naast natuurlijk Stads/Postduiven.

Prooiresten van een Kievit op een van de letters van de Radboud Universiteit | Foto: Harvey van Diek

En zelfs een Rosse Vleermuis kan ten prooi vallen aan een Slechtvalk| Foto: Harvey van Diek

Toekomst

Mogelijk gaan we in de toekomst proberen om een camera in de kast te hangen, maar we gunnen het slechtvalkenpaar nu eerst even de mogelijkheid om de kast te verkennen en uit te proberen. We houden je op de hoogte.