Het groen voor ogen zien: Halsbandparkieten op slaapplaats. Foto: Garry Bakker

Slaapplaatstelling Halsbandparkiet

Je zult maar buiten moeten slapen met die kou. Vogels kunnen daar gelukkig beter tegen dan mensen en zoeken gewoon een beschut plekje op, of zoals deze Halsbandparkieten, schurken lekker dicht elkaar aan in een gemeenschappelijke slaapboom.

Ons land telt een dikke 10.000 van deze kleurrijke  kabaalmakers, maar al die vogels slapen verdeeld over hooguit 20 gemeenschappelijke slaapplaatsen. Tel uit hoeveel vogels er elke avond in zo´n boom samenkomen, en welke afstanden ze daar voor overbruggen!

Landelijke telling
Komend weekend gaan die slaapplaatsen gelijktijdig geteld worden. Een ideale manier om een landelijke populatieschatting te maken. Nog steeds zitten vrijwel alle parkieten in de Randstad. Wij kennen slaapplaatsen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht,  Maarssenbroek, Haarlem, Aalsmeer, Purmerend, Leiderdorp, Alphen aan den Rijn en Noordwijk. Wij denken dat ook in steden als Zaanstad, Zoetermeer, Delft, Dordrecht, Barendrecht, Zwijndrecht of Nieuwegein populaties van Halsbandparkieten dusdanig gegroeid kunnen zijn dat zich slaapplaatsen vormen.

Groene golf volgen
Helpt u ons om ze te vinden? Het is erg spannend om de parkieten in de schemer te volgen. Slaaptrekrichtingen zijn het meest bruikbaar. Na een of meer “avondjes” (vanaf 16.30 uur) kan het bingo zijn. Ogenschijnlijk zijn ze weinig kritisch in de keuze voor de slaapplek, maar opvallend veel slaapplaatsen zijn gelegen in bomenrijen langs water met redelijk wat kunstlicht.

Als u een aanvulling heeft of wilt weten of een slaapplaats al bij ons bekend is, neem dan contact op met Olaf Klaassen (olaf.klaassen@sovon.nl).