Uitvliegende Kol- en Toendrarietganzen. Slaapplaats Milsbeek, 30 oktober 2015. Foto: Fred Hustings

Slaapplaatstelling ganzen en zwanen

De vorst is net op tijd het land uit om geen spelbreker te zijn bij de slaapplaatstelling van ganzen en zwanen dit weekend.

Diezelfde vorst overigens die er voor heeft gezorgd dat er de afgelopen weken flink wat ganzen (en ook Kleine Zwanen!) ons kant op zijn gekomen. De vorige telling rond 21 november viel wat tegen, dus laten we hopen dat dat wordt goed gemaakt met deze januaritelling.

Telperiode en starttijd
De officiële teldatum is zaterdag 9 januari, maar de telperiode loopt van 2 t/m 17 januari. Watervogeltellers hebben daardoor de mogelijkheid om in het laatste weekend van deze telperiode hun dagtelling te combineren met een slaapplaatstelling. Op 9 januari gaat de zon op rond 08.45 uur, dus de ideale starttijd is 07.45 uur. De meeste ganzen vliegen uit tussen een half uur vóór en een half uur na zonsopkomst. Als je de  slaapplaats niet goed kan overzien tel je zekerheidshalve door tot een uur na zonsopgang, 09.45 uur.

We hopen dat iedereen zijn of haar slaapplaats weer gaat tellen. Als je niet zeker weet of een slaapplaats al wordt geteld kun je kijken op de vacante gebieden pagina op onze website.

Telrichtlijnen
Ganzen en zwanen kunnen het beste ´s ochtends geteld worden, maar avonden lenen zich prima voor het opsporen van slaapplaatsen. Telrichtlijnen zijn te vinden op onze website, zie b.v. onder Kolgans (en dan Telrichtlijnen/Slaapplaatstelling). Voor vragen kun je contact opnemen met Olaf Klaassen.

Iedereen vast een hele goede telling gewenst!