Foto: Johan Poffers

Slaapplaatsen Wulp tot en met dit weekend tellen

Afgelopen weekend was de slaapplaatstelling van Wulpen. Maar voor wie nog niet geweest is: er kan nog worden geteld tot en met komend weekend!

September is een goede maand voor doortrekkende Wulpen. Afgelopen weekend 7/8 september was er dan ook een landelijke slaapplaatstelling van deze soort. Vooral in het binnenland lijken dit jaar mooie aantallen Wulpen aanwezig. In het rivierengebied van Midden-Nederland zijn op meerdere plekken slaapplaatsen tot zo’n 750 vogels geteld. Toch lijkt het er op dat nogal wat mensen zich door het slechte weer hebben laten tegenhouden, want van veel bekende locaties hebben we nog geen tellingen binnen.

Hopelijk volgen er de komende dagen nog een paar rustige en droge avondjes want er kan nog worden geteld t/m zondagavond 15 september. Als je niet zeker weet of een slaapplaats al wordt geteld, kun je kijken op onze website (www.sovon.nl/Inloggen en dan Slaapplaatsen/Vacante gebieden), maar een mailtje naar een van de regionale slaapplaatscoördinatoren is net zo makkelijk. Start de telling uiterlijk een half uur voor zonsondergang, rond 19.30 uur, en ga door tot het echt donker is. Wulpen maken vaak gebruik van voorverzamelplaatsen, die pas laat worden verlaten. Ook gaan ze nogal eens tijdens ‘paniekvluchten’ de lucht in, om na enige tijd weer in te vallen. Maar dat geeft je wel de kans om de genoteerde aantallen nog een keer te checken!