Foto: Geert de Vries

Slaapplaatsen: geen zilverwitte kerst

Twee winters geleden zag het wit van de Grote Zilverreigers in ons land. Vorig jaar lagen de aantallen op een normaler niveau, en de oktobertelling van dit seizoen bleek zelfs ronduit bescheiden aantallen op te leveren. Zou het met de decembertelling zijn bij getrokken?

Door Olaf Klaassen, coördinator slaapplaatstellingen

Van 143 slaapplaatsen zijn de aantallen inmiddels ingevoerd via de invoermodule op onze website. De teller stopt voorlopig bij 2.692 Grote Zilverreigers. Vorig jaar kwam de decembertelling nog uit op 4.624 vogels, maar van het huidige seizoen zijn nog niet alle tellingen doorgegeven.

Het is daarom beter om de slaapplaatsen te vergelijken die in beide jaren zijn geteld. Het gaat dan om precies 100 slaapplaatsen, en die laten zien dat zo’n 33% minder Grote Zilverreigers zijn geteld dan een jaar eerder (2205 ex. tegen 3307 ex.). Tijdens de oktobertelling zagen we dit al een beetje aankomen, toen de tussenstand zo’n 20% lager bleek uit te vallen dan een jaar eerder, maar de verschillen tijdens de decembertelling zijn dus nog groter. Ook als we kijken naar het gemiddelde aantal vogels per slaapplaats zien we duidelijke verschillen: 24 ex. per slaapplaats in december 2016 tegen 36 ex. in december 2015. 

Niet elk jaar feest

We zijn natuurlijk enorm verwend de laatste jaren, met vrijwel elk jaar recordaantallen, maar het kan niet altijd feest zijn. Dit seizoen lijkt dan ook het eerste enigszins tegenvallende jaar te worden. De lagere aantallen zijn in alle regio’s zichtbaar maar het meest uitgesproken in het noorden van het land. Een relatie met de piek- dan wel daljaren van Veldmuizen lijkt zich steeds duidelijker te manifesteren. Toch is er nog altijd hoop om het seizoen met een mooi resultaat af te sluiten, want de winterdip is gebruikelijk en de februaritelling (25 februari) geeft landelijk meestal de hoogste aantallen.

7 januari slaapplaatstelling ganzen en zwanen

In januari volgt eerst nog een telling van ganzen en zwanen. Als je ook een ganzenslaapplaats wilt tellen kun je op onze website zien of er nog vacante gebieden zijn. Maar een mailtje of telefoontje naar de slaapplaatscoördinator is natuurlijk ook mogelijk.

Iedereen bedankt en vast een fijne telling gewenst!