Ruim 5000 Live Atlas lijstjes

Wanneer arriveren de eerste Blauwborsten, wanneer zijn ze op volle sterkte, wanneer vertrekt de massa. En breiden ze zich nog steeds uit? Vragen die met de Live Atlas te beantwoorden zijn.

Live Atlas is een van de meest eenvoudige manieren om aan vogeltellingen mee te doen. Het lijkt wel wat op een onderdeel van tellen voor de Vogelatlas: een uur lang (of een andere tijdseenheid, liefst tussen een half uur en anderhalf uur) alle vogelsoorten noteren die je ziet tijdens je wandeling. Graag met aantallen, maar dat hoeft niet per se.

Jaarpatronen en meer

Als voldoende tellers meedoen, die zich ook niet beperken tot de ‘leuke vogelgebieden’, levert dat zinvolle resultaten op. Zo worden aankomst en vertrek van zomer- of wintervogels, maar ook jaarpatronen van standvogels, beter dan ooit vastgelegd. Er is nu immers een maat voor de waarneeminspanning van de tellers, een cruciaal gegeven. Opvallende veranderingen in verspreiding, vergeleken met de Vogelatlas, worden in kaart gebracht.

Ruim 5000

Het project mag zich verheugen in de nodige belangstelling, althans in een deel van het land. Het behoort bij sommige vogelaars inmiddels tot de routine: even een lijstje bijhouden. Een verloren uurtje is er niet meer bij! Er zijn inmiddels ruim 5000 lijstjes ingevoerd.

Regionale spreiding

Wie de kaart ziet met ingevoerde lijstjes op de projectpagina, ontdekt al snel dat er regio’s zijn waar de Live Atlas nog een flinke impuls kan gebruiken. Vooral in het noordoosten van het land zijn er nog wat leemtes te vullen. De kaart geeft overigens een overtrokken beeld van de waarneeminspanning. Het is een totaalplaatje, het kaartbeeld per maand of seizoen is veel minder gevuld.

Zelf beginnen

Wie nog niet op de hoogte is van Live Atlas, vindt achtergrondinformatie op de projectpagina. En wie meteen wil beginnen, kan terecht op deze pagina. Eenmaal ingelogd, kun je je eigen tellingen snel terugvinden en vergelijken met die van anderen.